• Bert Boer

Vino Veneto, mooi verhaal

ALKMAAR In 2007 start voormalig chauffeur in de transportsector Cor Nieuwendijk voor zichzelf met het verkopen van een paar flessen Italiaanse wijn. Een hobby is op de wagen. Al gauw wordt de hobby groter en begint het serieus op werk te lijken. Het assortiment breidt zich uit met olijfolie, pasta, kazen, risotto's en aanverwante specifieke, Italiaanse producten. Zeker met het opzetten van een webshop breidt het klantenbestand zich uit. Tien jaar lang blijft Cor de combinatie rijden en Vino Veneto voortzetten. Op 3 november 2018 start hij samen met vrouw Carina de winkel op de Marktstraat in Alkmaar. Een uitbreiding naar meer.

UNICITEIT Unique selling points zijn de exclusiviteit, de versheid van de producten en de passionele binding met Italië. De emotie is het verhaal achter de verkoop van de Italiaanse lekkernijen. Het verhaal start 100 jaar geleden met het emigreren van de opa van Carina naar Alkmaar. Hij trouwt een Nederlandse en de kinderen uit het huwelijk, weliswaar geboren in de Kaasstad, krijgen de Italiaanse nationaliteit. Carina is ook Italiaanse en gaat helemaal mee in het verhaal van Cor. Hun kinderen Felicia en Cor Junior gaan al van kinds af aan op Italiaanse les. Zo creëren ze als vanzelf een hele grote pre voor het gezin. Ze zijn de Italiaanse taal meer dan machtig. En ze spreken het niet alleen, ze bouwen een heel tweede leven op in het land van wijn en pasta. De gemoedelijkheid, het weer, het landschap, de gastvrijheid. 'Naar ons familiehuis in Italië gaan, voelt als thuiskomen', aldus Carina. Cor gaat elke keer weer op bezoek bij vaste leveranciers en potentiële nieuwe producenten van de Italiaanse producten.

ENTHOUSIASME Cor vertelt enthousiast verder: 'De winkel komt op een prachtlocatie, midden in de stad achter de kaasmarkt.' Op deze plek gaan ze meer en meer klanten aan zich binden. Steeds meer mensen gaan de mooie verhalen horen over de herkomst van de producten. Wat te denken bijvoorbeeld van de wijn afkomstig van de hellingen van de Etna. De wijnranken staan in de zwarte lava van deze prachtige vulkaan. Van de 7000 flessen wijn die per jaar gebotteld worden, gaat een deel exclusief via Vino Veneto verkocht worden in Alkmaar en omgeving. 'Het gaat me niet zo zeer om de aantallen, maar om het verhaal achter de wijnen', aldus Cor. De familie Nieuwendijk heeft een X-factor als het gaat om de presentatie bij hun producten. Door hun passie voor Italië komen ze in aanraking met de makers van de speciale pasta's, olijfolie, wijnen enzovoort. Het maakt hun werk voor hen echt tot een feestje.

PASSIE Cor Junior, druk als chef expeditie bij ijzerhandel Timmermans, helpt vader Cor bij de opbouw van wijnbeurzen. Dochter Felicia, werkzaam als verzorgende bij de Zorgcirkel, gaat in de weekenden de winkel runnen, samen met moeder Carina. Cor ziet er echt naar uit om vanaf 3 november helemaal fulltime te gaan met Vino Veneto. Honderd jaar na dato gaat de Italiaanse passie verder in de Alkmaarse kaasstad. De familie Nieuwendijk gaat vanuit het stadshart met de verkoop van Italiaanse topkwaliteit producten zorgen voor een extra stukje emotie. Vino Veneto, een mooi verhaal. Zaterdag 3 november aanstaande de opening.

i Vino Veneto, Marktstraat , www.vinoveneto.nl, info@vinoveneto.nl, tel. 072-5158306.