Nieuw: 3D-printcentrum op Overstadprint met biologische grondstoffen

ALKMAAR De Alkmaarse stichting Learncare opent dinsdag 6 februari een nieuwe innovatieve winkel onder de naam Colactra Educatie en 3D printcentrum op Overstad. Je kunt er niet alleen je eigen ontwerpen printen van biologisch en herbruikbaar materiaal; de stichting verzorgt ook workshops voor het mbo om leerlingen te leren werken met een 3D-printer.

Omdat de noodzaak tot het behoud van een gezond milieu alleen maar toeneemt, speelt hergebruik van materialen een grote rol bij Colactra. "In een circulaire economie worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde," vertelt Mark Hesterman, voorzitter van stichting Learncare: "Daarom print Colactra zoveel mogelijk met hernieuwbare grondstoffen, zoals bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar PLA." Daarnaast beschikt de winkel over een speciale machine om alle geprinte objecten te kunnen recyclen. Hesterman: "Deze in Nederland ontworpen machine kan van PLA-objecten granulaat maken, waarvan wij vervolgens weer printbaar filament maken. En zo is de cirkel weer rond: van afval naar product."

Het materiaal PLA wordt geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maismeel of suikerriet. PLA is lichaamsvriendelijk en wordt ook gebruikt in de medische sector, zoals voor chirurgisch hechtdraad en schroeven. Hesterman: "Vanwege de aard van het materiaal, hoeven die schroeven en het hechtdraad dus niet verwijderd te worden. Ze breken in het lichaam af en vallen uiteen in melkzuur." In de winkel zijn veel voorbeelden te zien van 3D geprinte objecten. De voorbeelden zijn eventueel te koop maar uiteraard kunnen klanten ook een eigen idee of ontwerp komen printen in 3D. Eén van de uitdagingen van de stichting, is het opleiden van vakmensen. Hesterman: "We moeten voorkomen dat machines alleen door ingenieurs bediend kunnen worden. Ook het mbo moet meegenomen worden. Daarom verzorgen wij ook workshops over ontwerpen en het juiste gebruik van 3D-printers voor het mbo."

De stichting Learncare is partner van MVO Nederland voor verantwoord ondernemen, bedoeld voor ondernemers die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de plaats waarmee zij zijn verbonden. Behalve de duurzame werkwijze van het 3D-printen, is dat ook te zien aan de schilderijen waarmee de winkel versierd is. Deze zijn allemaal gemaakt door kunstenaars met een beperking. Stichting Learncare is een stichting zonder winstoogmerk. De inkomsten komen ten goede aan de doelstellingen van de stichting: educatie en promotie van 3D-printen. 

De winkel is te vinden aan De Jagerstraat 14, ingang naast de ondergrondse parkeergarage op Overstad. Zie voor meer informatie ook de website www.STLTC.nl.