• De juridisch adviseurs en coördinatoren van Rechtswinkel Noord-Holland Noord, locatie Alkmaar.

    Denis Mutlu

Kosteloos hulp bij Rechtswinkel Alkmaar

ALKMAAR In de afgelopen jaren zijn er in Alkmaar diverse aanbieders van laagdrempelige rechtshulpverlening op de markt toegetreden, waarvan sommigen adverteren met de naam 'Rechtswinkel Alkmaar'. Verwarrend, zo vindt de Rechtswinkel Noord-Holland Noord in Alkmaar.

Rechtswinkel Noord-Holland Noord is gevestigd aan de Arubastraat in wijkcentrum Mare Nostrum. Bij deze organisatie wordt kosteloos rechtshulp geboden voor minder draagkrachtige rechtzoekenden. "Als men Rechtswinkel Alkmaar intikt op Google komen er verschillende rechtshulpverleners tevoorschijn. Bij sommigen wordt er kosteloos juridisch advies geboden. Bij een enkeling kan er gebeld worden tegen betaling en bij andere partijen is een kennismakingsgesprek gratis, waarna er een uurtarief of éénmalig vast tarief dient te worden voldaan. Voor potentiële cliënten kan het verwarrend zijn dat er achteraf betaald moet worden omdat er bij het woord rechtswinkel wordt gedacht aan gratis juridisch advies."

NON-PROFIT Stichting Rechtswinkel Noord-Holland Noord, locatie Alkmaar, is een non-profit- of vrijwilligersorganisatie die gedegen juridisch advies geeft, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Sinds 2014 heeft de Rechtswinkel Alkmaar honderden inwoners van gemeente Alkmaar geadviseerd in uiteenlopende juridische kwesties. De Rechtswinkel heeft sinds april 2017 twee nieuwe coördinatoren, maar het doel om rechtshulp toegankelijk te maken voor de minder draagkrachtigen, blijft ongewijzigd. "Juridisch advies is en blijft hier om deze reden dan ook kosteloos."

Deze maand wordt er een Facebookpagina gelanceerd om een jonge rechtzoekenden via sociale media te bereiken. Hier wordt een kijkje achter de schermen geboden en per 1 december wordt er wekelijks een beknopt 'wist je dat'-artikel met tips gepubliceerd. De pagina is te vinden onder 'Stichting Rechtswinkel Noord-Holland Noord, Alkmaar'. De vestiging in Alkmaar wordt ondersteund door (studerend) juristen, advocaten, mediators en andere professionals. Afhankelijk van de complexiteit of inhoud van een zaak worden cliënten doorverwezen naar een advocaat of mediator. Rechtzoekenden zijn op donderdag tussen 20.00 en 21.00 uur welkom op het juridisch spreekuur.