• V.l.n.r. Philippe Walters, Ines en Gery Bruinenberg van IJssalon de Mient.

    Ed Bausch

IJsjespret op de Mient

Advertorial

ALKMAAR Alsof we in Zuid-Frankrijk zijn. Maar het decor is de Gewelfde Stenen Brug van de Mient in Alkmaar. Met Gery Bruinenberg van IJssalon De Mient praat ik over ijs. IJsjes dus. De ijsjes van een prachtig familiebedrijf.

Ed Bausch

Het begin was ooit de komst van Wim Laan naar Heiloo. In zijn schuurtje maakte hij ijs van melkpoeder en koffieroom. En hij had één ijscowagen. Met één smaak: vanille. Maar hij onderneemt goed, de zaak groeit.

Jaap Kaandorp is de vriend van zijn oudste dochter Trien en samen beginnen ze in 1972 de zaak aan de Mient. Laan en Kaandorp zijn nog altijd bekende namen in de regio, als het om horeca gaat. Van de drie dochters van Jaap en Trien leerde Gery al op haar twaalfde oubliehoorns bakken en sinds haar zestiende werkt ze mee in de zaak.

Als Gery Bruinenberg-Kaandorp wordt ze in 1995 eigenaar van de zaak aan de Mient. Ze geeft haar visitekaartje af met een flinke verbouwing en ze bokst een terras op de Gewelfde Stenen Brug voor elkaar. In de beginjaren moet het terras soms nog wijken voor de kermis en markten. 'Maar nu is het terras al jarenlang een vaste parel in het straatbeeld en aan de grachtwal hangt de bel voor de varensgasten, om een ijsje te bestellen'.

Haar man, Fons Bruinenberg, is tekenaar van beroep en heeft zijn werkplek boven de ijssalon. Hij zit niet echt in de zaak, maar levert wel hand- en spandiensten. En Loes tekende de vrolijke menukaart en beschilderde het bijna manshoge ijsjesbeeld. Hun kinderen en andere familieleden werken ook voor de ijssalon. Zo ziet Gery het graag, want ook de leveranciers kiest ze in haar nabijheid.

De slager om de hoek levert de ham voor de tosti's, de noten komen van een collega-ondernemer uit de buurt, de aardbeien betrekt ze van de Zelfpluktuin van Broersen uit Warmenhuizen, de kersen uit Nieuwe Niedorp, Kropsla perst dagelijks voor de ijsbereiding de sinaasappels en citroenen en ga zo maar door. 'Je ondersteunt elkaar als ondernemers in de regio. Dat geeft enorm veel extra plezier. Vooral als je daarmee samen ook nog allerlei stappen kunt zetten op het vlak van duurzaamheid en versheid'.

Op dat vlak heeft Gery flinke stappen gezet, ze won er de Duurzaamheidsprijs mee, na een presentatie op Hogeschool In-Holland. Al jaren bewijst de warmtepomp zijn diensten, die de verspilling van water tegen ging en zorgt voor de watercirculatie langs de imposante rij ijsmachines.

In de vitrine pronken nu 29 smaken, maar ze kunnen er 50 leveren. Het pand is van haarzelf. Sinds enige tijd laat ze zich niet meer inroosteren. Maar ze is er wel bijna iedere dag, vooral om haar medewerkers te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. De niet-familieleden onder het personeel voelen ook als familie.

Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan gingen ze vorig jaar met elkaar naar Zuid-Italië en na het seizoen gaat het hele team, ruim veertig medewerkers, een weekend weg. Want reken maar dat zo'n seizoen pittig is. De zaak is alle dagen van de week open, van 10.00 uur tot ver in de avond, afhankelijk van het weer. 'Maar deze zomer is het altijd feest'. Hoewel het terras nu alle aandacht vraagt, is het binnen ook feest, met de wonderlijke wereld op de schilderijen van Theo Leering en de kleurrijke, bijna antieke vitrine. Met daarin de ijspret, die je toelacht. En de koffie is er ook prima, net als de gerechten van de menukaart, op dat plekje boven de gracht. Je kunt er ook terecht voor familie-uitjes of koffie met van alles.

i IJssalon de Mient open van maart tot eind oktober dagelijks 10.00-22.00 (of later) Mient 20 1811 NC Alkmaar, tel. 072 5125959, ijssalondemient@gmail.com, www.ijssalondemient.nl