• De cast van Dikkie de Kid (met in het midden Dirk Scheringa) is er klaar voor. De musical is eind mei te zien in De Vest.

    Ber Boendermaker

Polderwestern Dikkie de Kid

REGIO Een musical over de ondergang van de DSB-Bank waarin (in pseudoniem) de hoofdrolspelers Dikkie de Kid, de gebroeders Benk, minister The Boss en de premiejager Lakeman zijn. En wie is toch Grote Adelaar? De oplettende toeschouwer herkent wellicht de hoofdpersonen uit de realiteit. Een terugblik en interview met de maker Marc Smit en Dirk Scheringa.

In 2009 raakte DSB Bank in opspraak en kwam in acute problemen nadat Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed spaarders bij de DSB Bank opriep hun geld van hun rekening af te halen. Er vond een bankrun plaats waardoor DSB Bank in grote liquiditeitsproblemen kwam en onder curatele van De Nederlandsche Bank werd gesteld. De rechtbank van Amsterdam verklaarde DSB bank op 19 oktober failliet.

Wie kent dit verhaal niet, maar waarom een musical hierover? Marc Smit, scriptschrijver en regisseur van Theatergroep De Horizon, verdiepte zich vorig jaar in deze unieke, historische gebeurtenis en kreeg het idee om een ludieke polderwestern over het succes en de val van de DSB bank te maken. "Ik hou van historie, van periodes en gebeurtenissen die indruk maken op mensen. Het is vooral niet mijn insteek geweest om mensen weer te confronteren met het verleden, maar het is wel een verhaal wat iets teweeg heeft gebracht en daar wilde ik op mijn manier iets over vertellen. Dirk Scheringa zelf wist niets van mijn idee. Naarmate ik mij verder verdiepte, besefte ik dat er aan allerlei kanten niet gesproken kan worden van een schoonheidsprijs. De hele productie 'Dikkie de Kid' belicht dan ook de diverse kanten. Het is bewonderingswaardig dat iedereen overeind gebleven is in die periode, het was een soort lawine die door denderde. Dit is een musical geworden met een lach, een traan en toepasselijke muziek. Erg trots ben ik op deze productie."

Dirk Scheringa, een man met een besproken verleden vertelt: "Pas nadat Marc zijn script af was, heeft hij contact met mij opgenomen om de puntjes op de i te zetten. Marc heeft op een grappige wijze namen van bestaande personen verbasterd en op een humoristische wijze het verleden vertaalt. Natuurlijk besef ik als geen ander dat het een zwarte periode is geweest, maar in het verleden blijven hangen, het lost nu niets op. Het verleden kan ik niet meer veranderen, maar door mijn lezingen hoop ik voor de toekomst iets te betekenen". Geïnteresseerd? U ontmoet zowel Dikkie als de cast in theater De Vest vanaf 22 t/m 25 mei. [www.theatergroephorizon.nl