Orgelconcert met zelden gehoorde muziek

[ALKMAAR] 'Ein feste Burg' is de titel van het orgelconcert dat maandag 30 oktober te horen is in de Sint Laurentiuskerk. Het lukt Una Cintina, de vaste organist van de Alkmaarse kerk, steeds weer kenners en liefhebbers te verrassen met zelden gehoorde muziek.

Op maandag 30 oktober geeft Una een orgelconcert met als thema 'Ein feste Burg ist unser Gott'. Dit is het bekendste kerklied van de reformator Martin Luther, die op 31 oktober 1517 zijn stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg vastspijkerde.

Una opent het concert met een compositie op dit lied van haar landgenoot, de Letse componist Atis Stepinš (1958 – 2013). Vervolgens speelt zij waarschijnlijk als eerste in Nederland de precies een jaar geleden in première gegane 16e orgelsymfonie van de Duitse componist Enjott Schneider dat als titel heeft 'Martin Luther'.

[MARTIN LUTHER] In de vijf delen van deze symfonie behandelt Schneider vijf liederen van Martin Luther, waarvan de finale als apotheose ook weer 'Ein feste Burg' laat horen. Ook de Libanees/Franse componist Naji Hakim (*1955) schreef een grote compositie over 'Ein feste Burg'. Hieruit speelt Una twee variaties.

Het enige bekende werk is de beroemde Phantasie 'Ein feste Burg' van de Duitse componist Max Reger (1873-1916). Hiermee wordt dit orgelconcert besloten. Met dit concert bindt Una Cintina vriend en vijand aan zich. Immers, katholieken en protestanten waren ooit gezworen vijanden.

[MUZIEK VERBINDT] Het is curieus dat aan de vooravond van 500 jaar Reformatie in de rooms-katholieke Sint Laurentiuskerk het bekendste protestantse kerklied een ereplaats krijgt. Waaruit maar weer eens blijkt: muziek verbindt.

Maandag 30 oktober, aanvang 20.00 uur, Verdronkenoord 68. De toegang is 8 euro, inclusief een drankje na afloop.