• Dudok Quartet

    Marco Borggreve

Dudok Kwartet in Witte Kerk

HEILOO Het wereldberoemde Dudok Quartet treedt zondag 16 juni vanaf 15.00 uur op in de Witte Kerk aan de Heerenweg 32. Het strijkkwartet dat wordt gevormd door Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello) en is een van de meest toonaangevende strijkkwartetten van dit moment. Het Dudok Quartet vertelt zijn muzikale verhalen over de hele wereld en die laten daar zonder uitzondering een onuitwisbare indruk achter. Lovende recensies zijn hun deel.

Het is dus best bijzonder dat de Stichting Cultuurbevordering Witte Kerk deze topmusici heeft weten te strikken voor een concert in Heiloo Maar dit is dan zelf ook een bijzondere organisator. Als sinds decennia staat deze stichting garant voor de meest bijzondere klassieke concerten in de omgeving van Alkmaar. Het doel van de organisatie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van klassieke muziek. In de programmering wordt altijd gezocht naar musici en werken die samen de juiste chemie hebben om de emotie van de muziek maximaal over te kunnen brengen aan het publiek. Elk concert opnieuw en in grote diversiteit.

Op 16 juni speelt het Dudok Quartet in de Witte Kerk in Heiloo werken van Haydn (op. 20 nr.1), Sjostakovitsj (nr. 8 op. 110) en Beethoven (nr. 13 op. 130). Joseph Haydn is eigenlijk de uitvinder van het strijkkwartet. Zijn opus 20 stukken worden na ruim 200 jaar nog steeds gezien als de basis van alle strijkkwartetten. Hier is het strijkkwartet begonnen. Het Achtste Strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj is misschien wel het hart van al zijn
kamermuziek. De componist noemde het zelf een autobiografisch kwartet, 'een open boek', met verwijzingen naar zijn eigen kamermuziek en symfonieën. Hij droeg het werk op aan de slachtoffers van oorlog en fascisme. Het strijkkwartet opus 130 van Ludwig van Beethoven is dit seizoen het lijfstuk van het Dudok Quartet. De late kwartetten van Beethoven zijn, net als zijn late pianosonates, tijdloze meesterwerken. Beethoven gaat hier tot de toppen van zijn muzikale verbeelding, en is zijn tijd, maar misschien ook de onze, nog steeds ver vooruit. Op. 130 heeft een laatste deel dat vaak afzonderlijk wordt uitgevoerd, de "Grosse Fuge".

Kaarten kosten €15 en kunnen worden gereserveerd op www.concertenwittekerk.nl, of via tel. 06-45184525