• Een impressie van het 35 plus voetbal.

    Peter Coesel

'Voetbal is voor alle leeftijden'

ALKMAAR "Voetbal is voor alle leeftijden", aldus Peter Coesel, "Het is zonde dat veel spelers stoppen tussen het 30e en 40e levensjaar." Mensen bereiken een andere levensfase met minder aandacht voor sport en spel. Toen de KNVB ophield zo'n vier jaar geleden met de organisatie van 35 plus voetbal in de regio zei Peter 'We gaan het zelf doen' en hij liet het niet bij woorden en startte de regionale 35 plus voetbalcompetitie op.

Bert Boer

"Het gaat hierbij om plezierig voetballen met als enige verplichting gezelligheid. Inmiddels doen er meer dan twintig teams uit de regio mee. "Grootste vertegenwoordigers zijn Reiger Boys, WMC en Jong Holland. Daarna volgen AFC'34, Koedijk, Flamingo's, SVW'27, Egmondia. En ook teams gelieerd aan een club, zoals het team van Overdie en Horizon College." OPZET De teams spelen vijf speelavonden in het voorjaar en vijf in het najaar. Op een vrijdagavond zijn er zo'n 200 mannen gezond in de weer. Gerton Kat, coördinator vanuit Jong Holland vindt de combi voetballen en vrolijke derde helft uitdagend. "Het is wel zaak dat we de speelavonden scheidsrechters hebben." Want het gaat er fanatiek maar sportief aan toe. "Goed dat de spelers weten dat er een beslisser is bij twistpunten."

Het voetbalspel is in deze competitie op een half speelveld. De ploegen bestaan uit een keeper en 6 veldspelers. In drie rondes van 20 minuten komt het tot een avondwinnaar. "Om de poules gelijkwaardig te houden, doen we op de eerste avond een selectie," legt Peter uit. De winnaars naar de hogere poule enzovoort. "Zo voorkomen we hoge uitslagen die voor beide partijen niet leuk zijn." Peter houdt de regie strak in handen. De coördinatoren van de teams worden vroegtijdig geïnformeerd over wedstrijdavond en poule-indeling. "Ik heb een broertje dood aan last minute afzeggingen. Teams die dit te veel flikken, zet ik op de zwarte lijst." Het is een hele toer om als gastheer alle teams te ontvangen op de club op de vrijdag." "Vrijwilligers vinden blijft een hele toer," aldus Gerton. Een enkel team laat ook dames meevoetballen. Dit wordt tijdig aangegeven zodat ook qua kleedkamers de boel goed geregeld wordt."

Het 35 plus voetbal blijft door groeien, vooral door mond-tot-mond-reclame. "Veel spelers blijven na hun 35e graag nog lang genieten van voetbal. We zien voetballers en keepers van boven de 60 jaar. "Voetbal kan lang aan," legt Peter uit. Zelf is hij op 74-jarige leeftijd nog actief op de voetbalvelden van Reiger Boys. "Je kunt altijd nog naar het wandelvoetbal voor 60+ overstappen. Maar dat stel ik nog even uit."

Gerton keept graag mee en heeft recent Abraham gezien. De organisatie noopt hem soms om de gastheer en scheidsrechter te zijn. "Voetbal is voor en van alle leeftijden! De voetballers zijn blij er organisatoren/vrijwilligers zijn die het 35 plus voetbal mogelijk maken. "We zijn gewoon echte regelneven," sluiten Peter en Gerton af. De mannen gaan zeker nog wel even door met organiseren van het 35 plus voetbal.