• Joris de Boer in actie, sprint triathlon Nieuwe Niedorp

    Frits van Eck

Triathlon, rustig opbouwen

ALKMAAR Joris de Boer, voormalig wielrenner heeft rustig opgebouwd naar het voltooien van een hele triathlon. Na een succesvolle carriëre in het wielrennen met de nodige podiumplekken in UCI koersen is nu de triathlon het speelveld van Joris. "De jump richting professioneel wielerpeloton lukte niet." Nu geeft de combinatie zwemmen, fietsen, lopen Joris heel veel plezier. Het startte in 2015 met een duel tegen zijn partner, Talisa van der Fluit. Zij is een succesvol triatleet die in de regio meerdere sprinttriathlons op haar naam heeft staan en ook in 2011 Nederlands Kampioen bij de Beloften is geworden.

Na een bloedstollend duel tussen deze twee sportieve geliefden in de sprinttriathlon van Nieuwe Niedorp in 2015 is Joris rustig richting voltooien van de hele triathlon gegaan. "Zwemmen en hardlopen moest ik echt leren." In de battle kwam hij ook met 2 minuten achterstand het water uit. "Met het fietsen haalde ik Talisa weer in." Om vervolgens tijdens het lopen weer achterhaald te worden. In 2016 volgde de kwart triathlon, daarna de halve en in 2018 de hele van Almere. Mooie beleving en in ook een mooie tijd van ruim onder de 10 uur.

Voor de toekomst is het voltooien van een Ironman triathlon het doel. Dan in een tijd van circa 9 uur. In de combinatie met werken is dit haalbaar met circa 8 tot 15 uur trainen per week. Bezig zijn met zwemmen, lopen en fietsen zorgt voor een goede balans. Zeker in combinatie met verantwoord eten en matig met alcohol is het een prima mix voor een goede gezondheid. De triathlon geeft Joris veel plezier en heeft zijn loop en zwemprestaties enorm doen stijgen. "In 2019 wil ik de marathon van Berlijn lopen in een tijd van minder dan 3 uur." Richting wereldtop hoeft Joris helemaal niet, simpelweg omdat het ook aan tijd ontbreekt. De klasbakken trainen fulltime, meer dan 30 uur per week. Door samen met zijn partner clinics te geven, laten ze zien dat het beoefenen van de triathlon fun is en goed voor lijf en geest. "Erg leuk om op deze wijze kennis over te dragen en mensen te inspireren."

Onder andere met de triathlon Nieuwe Niedorp, waar Joris bestuurslid is, geven ze in de regio veel ruchtbaarheid aan deze allround sport. Voor het sportieve element is er een cyclus van vier sprinttriathlons georganiseerd. Vier maal een wedstrijd met 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. In Schagen, Langedijk, Nieuwe Niedorp en Heerhugowaard wordt jaarlijks gestreden om de trofee. In diverse leeftijdscategorieën is er veel roem en eer te winnen. Toch maar mooi de snelste van Noord-Holland kunnen zijn. Een winnaarsgevoel dat bij Joris boven komt drijven als de finish in zicht is. In het wielerpeloton was hij bij de ploeg van Paul Tabak de sprinter, de afmaker van de koers. Zo ook in zijn battle van 2015 tegen Talisa. Nadat hij ingehaald was, kon hij 100 meter voor de meet toch zijn partner de hielen laten zien. Het venijnige eindschot was de opmaat naar een geleidelijke opbouw van de hele triathlon. En passant wint hij de kwart triathlon van Anna Paulowna in 2018. Maar dat is niet het summum. Het mooiste is dat het veel voldoening geeft. "En dat we samen triathlons doen."