• Menno van der Plas: 'Bewegen is zoveel meer dan sport.'

    Bert Boer

Topsport en studie combineren

Bert Boer

ALKMAAR Veel topsporters hebben te maken met een dilemma. 100% kiezen voor de sport of toch de maatschappelijke carrière. De Topsportopleiding en Topsportregeling van het Horizon College maakt een combinatie mogelijk.

Topsportcoördinator Menno van der Plas is bezeten van bewegen. Van badmintonnen op de camping tot mindfull rennen. "Ik beleef heel veel plezier aan bewegen. In Alkmaar maken we het mogelijk voor topsporters, de combinatie sport en studie. We bieden ze de mogelijkheid om met andere topsporters te studeren en tegelijkertijd de opleiding Medewerker Sport en Recreatie op niveau 2 af te ronden."

Daarna kunnen ze doorstromen naar tweede jaar van niveau 3, Sport en Bewegingsleider of 4, Sport en Bewegingscoördinator. "Het unieke is dat ze hun trainingsuren kunnen inzetten voor het praktijkgedeelte van hun studie. Voorwaarde is een NOC-NSF-status A, B. HP, talent, belofte of trainen een regionaal trainingscentrum. Naast de topsportopleiding begeleid Menno ook de studenten met een Topsportregeling. Zij volgen een andere opleiding op het Horizon College. Met de betrokken topsporter en hun mentor wordt dan een individueel topsportaddendum en -begeleidingsplan opgesteld, met aanpassingen in lesrooster, toegestane afwezigheid en een eventuele verlenging van de studieduur."

CARRIÈRE Een onderliggende gedachte is het probleem van vroegtijdig schoolverlaten. "We keken met lede ogen toe hoe topsporters de opleiding verlieten." Heel herkenbaar volgens Menno. "Na mijn studie aan CIOS moest er brood op de plank komen. Ik ben gaan werken bij de gevangenis, als sportinstructeur." Binnen het justitiële apparaat is Menno zich verder gaan bekwamen in agressieregulatie, weerbaarheidstrainingen. Hij werd ook lid van het IBT (Intern Bijstand Team), dat ingrijpt op momenten van spanning door bijvoorbeeld een gevangene buiten de cel.

Later volgde hij dan toch de ALO in deeltijd in Arnhem. "Het was wat heen en weer reizen tussen Schagen en opleiding, maar het was het waard. Met mijn diploma op zak kon ik beginnen als fitnessinstructeur bij Sport & Bewegen in Haarlem. Daarna de overstap naar Alkmaar." Nu vindt hij het fantastisch dat hij kennis over bewegen kan overbrengen op anderen, op topsporters nog wel. In een setting waarbij ze vol kunnen gaan voor hun passie zonder dat dit ten koste gaat van hun stappen op de maatschappelijke ladder."Het zijn wel erg individualistische persoonlijkheden, maar dat is ook nodig om topsport te bedrijven." Alles moet wijken voor de sportieve topprestaties. "Maar hier in Alkmaar zorgen we ervoor dat ze dit in combinatie kunnen doen met schoolprestaties richting baan." Een uitdaging voor Menno is om in dit krachtenveld het groepsproces te bewaken.

BEWEGEN Na twee jaar worden inmiddels 19 studenten op de Topsportopleiding en 21 studenten via de Topsportregeling begeleid door Menno. Het aantal zal alleen maar toenemen. Onder de deelnemers huizen al meerdere nationale, Europese en zelfs wereldkampioenen in vele diverse takken van bewegen, waaronder ook de gehandicaptensport. Ook voetballers op nationaal topniveau maken onderdeel uit van de Topsportklas. Al die verschillende beweegvormen is precies in het straatje van allround sporter 'beweger' Menno. Thuis gaat de passie voor bewegen gewoon door. Zijn vrouw is zich aan het bekwamen in hardlopen, hun twee dochters onder andere actief in de atletiek. Op zaterdagochtend is de conditietraining club voor 50-plussers, opgestart met zijn buurman, inmiddels ook alweer tien man sterk. Meerdere deelnemers zijn al aardig afgevallen en de oudste deelnemer van 78 beschikt nog over een puike conditie. Het bewegen doet Menno zelf ook zichtbaar goed. Het is hem aan te zien, deze afgetrainde gepassioneerde 51-jarige Topsportcoördinator. Bewegen is zoveel meer dan sporten. Zeker als het je vak is.