• Bob de Mon
  • Bob de Mon
  • Het team van het Stedelijk Gymnasium Leiden won het NK voor de bovenbouw.

    Bob de Mon
  • De schakertjes van de basisscholen deden alle verrichtingen van de grootmeesterseven vergeten.

    Bob de Mon
  • Bob de Mon

Terugblikken op Tata Chess Tourmanent

ALKMAAR Het Tata Chess Tournament, dat afgelopen woensdag voor een dag in Alkmaar neerstreek mag niet klagen over de daarvoor getoonde belangstelling. Verslaggever, en zelf fervent schaker, Bob de Mon nam een kijkje. 

Een goed gevulde zaal in de Vest keek vooral uit naar de verrichtingen van de twee Nederlandse grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest. Deze laatste is overigens een nakomeling van Jorden van Foreest , die van 1535 tot 1573 burgemeester van Alkmaar was. Wist Giri het nog tot remise te brengen, Van Foreest ging roemloos onder tegen de wereldkampioen Magnus Carlsen. 

Bob de Mon

Ook de kleine zaal in De Vest zat bijna vol met schaakliefhebbers, die daar de analyses van de partijen volgden. De opening werd verricht door burgemeester Piet Bruinooge, die verklaarde dat een dergelijk evenement precies paste in het culturele plan van de gemeente Alkmaar. Het waren echter niet alleen de grootmeesters, die in Almaar neerstreken. In de Grote Kerk streken onder auspiciën van de Kon. Ned. Schaak Bond ook nog eens
een paar honderd schakers van minder niveau neer. Daar werd allereerst het Nederlands kampioenschap schaken voor het voortgezet onderwijs gehouden. Het
was het Stedelijk Gymnasium Leiden dat er met zowel met de eerste prijs in de bovenbouw en de onderbouw mee vandoor ging.

Het koor in de Grote Kerk, werd die middag een gezellig mierennest vol jeugdige schakertjes uit het Alkmaarse basisonderwijs, georganiseerd door Alkmaar Sport. Op de tribune van kerkbanken zaten heel veel belangstellende ouders.
Voor het goede verloop aan de schaaktafels zelf van deze schaakmanifestatie zorgden de leden van schaakvereniging Opening '64 uit Sint Pancras. Er namen welgeteld 12 teams aan deze wedstrijden mee. Een antl scholen stuurde twee teams naar de Grote Kerk De uitslagen hiervan zijn:
1 Rudolf Steinerschool
2 Nicolaas Beetsschool
3 Rudolfsteinerschool
4 De Zes Wielen
5/6 Mathiasschool
5/6 Kennemerpoort
7 De Lispeltuut
8 Kardinaal de Jong school
9 Kennemerpoort
10 Nicolaas Beetsschool
11 De Bonte Mol
12 De Bonte Mol

Een twintigtal schakers nam deel aan het snelschaken voor spelers met een rating tot 1500, dat onder leiding van de schaakvereniging De Waagtoren stond. Feitelijk zouden Karel Beentjes (medewerker van het Alkmaars Weekblad) en Henk Mol, die ieder met 6 punten eindigden, de eerste prijs (eeuwige eer) moeten delen, maar beiden vonden een barrage veel leuker. Die werd uiteindelijk door Henk Mol gewonnen

.