• Alef Starreveld

TC Daalmeer succesvol met het nieuwe tennissen: Padel

ALKMAAR Eric De Lange, voorzitter en Henk Prenger, PR Marketingman van TC Daalmeer vertellen enthousiast over de nieuwe trend voor tennis in Nederland, Padel. De bevlogen voorzitter heeft persoonlijk deze sport naar Alkmaar gehaald."Ik beleefde zoveel plezier aan dit spel op vakantie in Spanje, en dacht 'dit moeten we hebben bij TC Daalmeer'. De club kende in 2013-2014 een wat stagnerend ledenaantal. Nieuwe impulsen waren nodig. In 2016 zijn ze er gekomen, twee Padel-banen op de tennisclub Daalmeer. Een groot succes!"

Eric en Henk geven in een geanimeerd gesprek in het clubhuis uitleg over het spel en schetsen de korte historie van Padel bij TC Daalmeer.
De sport is bedacht in 1962 door Enrique Corcuera, een rijke zakenman in het Mexicaanse Acapulco. Hij had niet genoeg ruimte en bedacht een vorm van tennis met een kleiner speelveld omringd door muren. "Je speelt met kleinere rackets, de bal is een fractie minder groot." De padelsport wordt daarna vooral groot gemaakt in Argentinië en Spanje. In Spanje is het al populairder dan tennis. Na voetbal de tweede sport.
Henk en Eric nemen me mee voor een demonstratie op de Padelbaan. Tijdens de slagenwisselingen gaat de uitleg door. "Padel is een mix van tennis, squash en beachball. Het wordt uitgeoefend met twee of vier spelers. Jong en oud, recreatief tot zeer geoefend. Iedereen kan uit de voeten. De telling is hetzelfde als bij tennis. De opslag minder belangrijk. Bij het traditionele tennis zijn de rally's vaak kort. Zeker bij servicekanonnen. Bij Padel blijft de bal lang in het spel.
Fun!" zeggen Henk en Eric in koor. "Het is een dynamisch spel met lange spectaculaire rally's, veel WOW-momenten en lol!"
"In 2014 werd TC Daalmeer geconfronteerd met een brandstichter," vervolgt Eric zijn verhaal. "Het complex ging in vlammen op. Op een moment van een licht dalende ledenaantal moesten we vanaf nul weer opstarten. In de opbouw in 2015 komt er ook nog een rapport van de gemeente Alkmaar met een conclusie van te veel tennisbanen in Alkmaar."

"We moesten iets," vult Henk aan, "Iets nieuws." 9 oktober 2016 is het zover. Er worden twee Padelbanen op de TC Daalmeer geopend. Deze keuze is meer dan goed uitgepakt. Enthousiast schetst Eric de ervaringen. "Naast de vaste leden hebben ook veel nieuwe spelers Padel bij ons ontdekt. Clinics, inloopavonden en laddercompetitie worden druk bezocht. Scholen en bedrijven komen af en aan. Vriendengroepen beleven gezellige sportieve avonden."

In 2017 wordt via een Algemene Leden Vergadering de weg ingeslagen voor een derde Padelbaan in 2018. Eric, recent ook zelf gecertificeerd Padel trainer, is een groot aanjager van deze dynamische tennisvariant, correctie sport.
Om de populariteit verder te onderstrepen vult Henk aan dat niemand minder dan Zlatan Ibrahimovic de sport in Zweden wil laten groeien door uit eigen middelen een centrum op te starten. "De sport is niet onbekend bij voetballers. Guus Hiddink nam de Padel al mee vanuit Valencia naar PSV. Op het trainingscomplex liet hij de spelers vele uren paddelen. De dynamiek en voetenwerk maken het een ideale aanvulling op de voetbaltraining."
Henk belicht de sport ook uit andere hoek. "Padel is supergezond zegt hij, goed voor hersenen en lijf. De snelheid van handelen maakt dat je vlug moet berekenen wat te doen. Gekoppeld aan optimale fysieke inspanning werk je aan een heldere mind en body in shape.

Wie volgt en maakt Padel in navolging van TC Daalmeer in de omgeving Alkmaar ook tot een succes? "Clubs vanuit Heerhugowaard tot Bergen en van Langedijk tot TC Uitgeest hebben al gekeken bij TC Daalmeer." Bij Victorie Plaza overwegen ze in samenwerking met TC Alkmaar om te gaan voor binnen en buiten Padelbanen.
Als het aan Eric ligt gaat iedere tennisclub overstag. "Padel," zo zegt hij, "is een uitstekende impuls voor tennis." Alkmaar is sowieso in 2018 een aansprekend sportevenement rijker. Van 8 tot 10 juni wordt er het International Padel Federation toernooi met enkele top 200 spelers van de wereldranglijst gespeeld. "We zijn trots op hetgeen we in gang gezet hebben," sluiten Henk en Eric af. Het oogt ook heel professioneel bij de club. Voor TC Daalmeer geldt al, Padel, Game, Set and Match.