• De lopers van de 5 km komen ook langs de klassieke strijkmolens bij Oudorp.

    Alef Starreveld

Sportief Pinksteren met Raadhuis Pinksterun

OUDORP Voor zowel de geoefende als de minder geoefende hardloper houdt Alkmaar Sport op zondag 20 mei, eerste pinksterdag, de Raadhuis Pinksterun.

De route van dit kleinschalige hardloopevenement leidt de renners door, langs en over de wijken en klassieke bezienswaardigheden van Oudorp en haar Oudorperpolder. Na het finishen van de 5 en 10 kilometer en 'Kinderun' kunnen deelnemers genieten van een Pinksterfeest op het start- en finishterrein, in de kantine van voetbalclub Kolping Boys.

"Wij maken van dit hardloopevenement een feestje", het is het eerste wat Marlou Zuurbier, namens Alkmaar Sport organisator van de Raadhuis Pinksterun, benadrukt. "Alkmaar Sport vindt het belangrijk dat mensen bewegen, omdat het gezond maar ook gewoon hartstikke gezellig is. Toen wij hoorden dat de organisatoren van het lokale hardlooprondje in Oudorp ermee stopten, hebben wij de organisatie op ons genomen. Het mooie aan rennen in een wijk, of eigenlijk is Oudorp gewoon een dorp, is dat het de mensen verbindt. Het gaat niet om het leveren van een topsportprestatie, als je de finish maar haalt. Iedereen zal je aanmoedigen onderweg. En natuurlijk huldigen we óók de nummers 1, 2 en 3 voor wie wel voor de prestatie gaat."

Inschrijven voor het evenement kan niet meer. Kijk voor meer informatie op de website www.raadhuispinksterun.nl. Vanaf de start- en finishlocatie van de Pinksterun, op het terrein van VV Kolping Boys, duiken de hardlopers van de vijf kilometer direct de wijk in. Als zij de hobbelige kasseien van de Munnikenweg hebben getrotseerd, slaan zij de Oudorperhout in, waarna zij langs de klassieke strijkmolens aan de Molenkade doorlopen naar de finish. Deelnemers aan de tien kilometer rennen eerst in een lus richting Sint Pancras, dan langs het kanaal om Oudorp heen, om vervolgens via het karakteristieke 'Kippenbruggetje' het dorp in te trekken en de route van de 5 kilometer te vervolgen. Kinderen uit groep 1 tot en met 8 kunnen aan een Kinderun van 1,5 kilometer meedoen, waarbij zij via de Molenkade en het Wiekenpad weer terugkeren naar de Herenweg.

"De kinderkopjes op de Munnikenweg, de molens, het Kippenbruggetje; de klassieke bezienswaardigheden van Oudorp zijn allemaal verweven in de run. Wij hopen natuurlijk dat de deelnemers nog tijd hebben om tijdens het rennen om zich heen te kijken en van al het moois te genieten. Waar de route langs de huizen leidt hebben we de inwoners van Oudorp gevraagd de renners vooral hard aan te moedigen en de route gezellig te maken. Het geeft je als renner echt een 'boost' als je ziet dat iedereen om je heen daar voor jou staat. Samen coachen we iedereen naar de finishlijn," aldus Zuurbier.

De organisatie verwacht onder de deelnemers veel hardlopers uit Alkmaar en Oudorp zelf. "Wij organiseren echt een lokaal evenement. Wat kleiner dan een cityrun, maar groots en gezellig in uitstraling. Dat wil niet zeggen dat er geen mensen van buitenaf aan meedoen. Er zijn genoeg hardlopers uit de omgeving die graag voor een relatief laag bedrag een prestatie op de 5 of 10 kilometer willen neerzetten of aanscherpen." Voor elke deelnemer die de finish haalt is er een klassieke herinneringsmedaille.