• Frank Snip

Siert Minkema, Nederlandse Mountainbike topper in opkomst

ALKMAAR In de tuin van huize Minkema in Groet spreken we Siert. Hij kan heel aardig mountainbiken. Moeder Femke vertelt al: 'Hij is nog net niet met een fiets ter wereld gekomen.' Veel staat in het teken van fietsen in dit wielergezin. Op weg naar de tuin komen we door een soort van winkel vol zeer professioneel ogende tweewielers. Vader Cees is mountainbike trainer bij wielerclub Alcmaria Vitrix. Moeder en zus trappen ook aardig wat kilometers weg.

Bert Boer

Siert zelf begon al op 7-jarige leeftijd wedstrijden te mountainbiken. Via de Alkmaarse wielerclub. Na een uitstapje via fietsclub in Den Helder volgt de tweede periode in Alkmaar. Nu is hij alweer drie jaar lid van Mountainbike Team Noord-Holland. Deze gesponsorde ploeg, opgezet door trainster Ariël Boek, geeft Siert de faciliteiten die hij nodig heeft. Per week volgt een afgemeten trainingsprogramma. Alle relevante data over hartslag, snelheid en verbruikt vermogen, het wordt allemaal opgeslagen via Trainingspeak. In de winter doen de MTB'ers krachttraining bij Palestra Sport in Heiloo. Altijd staat er medische begeleiding paraat om de rijders tiptop in conditie te houden.

Siert straalt bij het vertellen van zijn passie voor mountainbiken. 'Je moet veel fietsen, vaak in de natuur. Dat vind ik het mooiste wat er is.' Aan de vooravond van zijn eerste wereldbekerwedstrijden in Albstadt, Duitsland en Nove Mesto in Tjechië zegt hij bijzonder trots te zijn om Nederland te mogen vertegenwoordigen. Het is ook direct een mooie trainingsperiode. Hoofddoel dit jaar is het Nederlands Kampioenschap voor de beloften tot 23 jaar, op 22 juli in Apeldoorn.

'Ik wil mijn beroep er wel in vinden. Momenteel zijn er nog weinig Nederlandse profs.' Matthieu van der Poel, de veldrijder, zet de sport goed op de kaart. Hij doet serieus mee met de wereldtoppers die vooral uit Zwitserland en Frankrijk komen. Siert moet eerst punten gaan verdienen in de de 3 Nations Competitie. Koersen in België, Duitsland en Nederland. 'Mijn sterke punt is vooral techniek.' Zijn benadering oogt heel volwassen . 'Ik moet niet doorschieten in de ambitie en niet te hard trainen.' Voor de afwisseling is hij in de winter ook bezig met schaatsen. 'Met veel plezier geef ik schaatstraining bij Schaatsschool In Balans.' Op het ijs heeft Siert ook zijn vriendin leren kennen. Schaatsen is een hele andere sfeer.

Chocomel en frisdrank halen ze niet in huis, vertelt Siert verder. 'In wedstrijden van 1,5 uur kun je een aardig gewicht aan modder meetorsen.' In tegenstelling tot het veldrijden mag je bij MTB niet de fiets omruilen. Een prof in wording moet ook kennis hebben van de tactische en technische facetten van het metier. Siert is leergierig en leert op de topsport opleiding aan het Horizon College Alkmaar veel over optimalisatie van sportprestaties. Ook steekt hij veel op van zijn ouders. 'Goed luisteren naar je lichaam.' Ze houden hem in de gaten als het gaat om de training-rust balans. Op zijn tijd een wandeling door de duinen van Groet, dat is pure ontspanning voor natuurtalent Siert.