• Toyota

's Wereld's beste handbiker Jetze Plat verbreekt werelduurrecord

ALKMAAR Na paralympisch kampioen en meervoudig wereld, Europees én nationaal kampioen, mag Jetze Plat zich sinds woensdag 13 maart ook de beste én snelste handbiker van de wereld noemen. De 27-jarige Toyota ambassadeur brak het huidige wereldrecord van Geert Schipper. Hij reed totaal 44,749 km in 1 uur, ruim 2,5 km meer dan het vorige record. Een resultaat waarmee hij zijn jongensdroom verwezenlijkt. Hij kwam tot deze sportieve prestatie in Sportpaleis Alkmaar.

'Als 12-jarig jochie ben ik begonnen met de sport handbiken. Mijn droom was toen al de beste en snelste ter wereld worden. Met de wereldtitels mocht ik al zeggen dat ik de beste handbiker ben, maar nu ik het werelduurrecord heb verbroken is mijn jongensdroom uitgekomen. Inmiddels zijn er nieuwe dromen bij gekomen, zoals mijn doel om 2 gouden medailles te winnen op de Paralympische Spelen van 2020. De weg naar de top is fysiek en mentaal loodzwaar, maar ik houd ervan om alles te geven en het beste uit mezelf te halen. Ik ben dan ook trots op mijn prestaties, omdat ik er heel hard voor gewerkt heb', aldus Plat.

Jetze werd geboren met een verkort linkerbeen en miste zijn rechterbovenbeen. Zijn ouders leerden hem zelfstandig te zijn en behandelden hem niet anders dan zijn broer en twee zussen. Gewoon lopen en fietsen was er echter niet bij. Gelukkig ontdekten zijn ouders de handbike, een speciale fiets die je met je armen in beweging brengt. Voor Jetze betekende het vrijheid en onafhankelijkheid. Vanaf zijn zesde 'fietste' hij zelf naar school. Dit, in combinatie met veel zwemmen om zijn lichaam sterk te maken, resulteerde in een flinke spiermassa.

'Start Your Impossible' is een campagne van Toyota, official partner van zowel de Olympische- als Paralympische Spelen, waarin ambassadeurs in een serie video-portretten laten zien hoe zij het onmogelijke mogelijk maken. De campagne en het partnership komen voort uit het merk's diepe overtuiging dat alle mensen zich vrij moet kunnen bewegen, om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Jetze is de belichaming hiervan en toont met zijn prestaties dat niets onmogelijk is.

Bron: Youtube Toyota