• De Alkmaarse petanquevereniging telt enkele Europees kampioenen.

    Celeritas

Petanque kampt met imagoprobleem

ALKMAAR Frankrijk is en blijft het populairste vakantieland voor Nederlanders. Daardoor hebben we in de loop der tijd ook heel wat 'Franse gewoontes' overgenomen: een glaasje wijn bij het eten, de Franse kaasjes en het stokbrood.

Niet alles loopt in gelijke tred, want dan zouden er vandaag de dag veel meer jeu de boulers in Nederland zijn. 'Petanquers' zoals Gert-Jan Kramer steevast zegt. De voorzitter van de Alkmaarse Celeritas-Petanque licht dit toe: ,,Jeu de boules is een verzamelnaam voor allerlei balsporten, waar petanque er één van is."

IMAGOPROBLEEM Van de anderhalf miljoen vakantiegangers die naar Frankrijk gaan, zijn er nog geen 20.000 actief lid van een petanquevereniging. ,,Petanque heeft een totaal verkeerd imago; van campingsport tot balletje rollen voor oudere mensen. En dat is tegenwoordig absoluut niet waar. Dat gold nooit voor Frankrijk en België, en voor ons maar in bepaalde mate. Je zou kunnen zeggen dat de ouderen en kampeerders onder ons deze sport naar Nederland hebben gehaald." Het is een sport, benadrukt Kramer, en niet 'gewoon' een spelletje. ,,Het is voor de één een boeiend spel en voor de ander een serieuze sport, waar wij zelfs voor het tweede jaar Europees kampioenen in hebben. Een boule wordt niet zomaar gerold. Vaak gaan ze meters door de lucht om bij de but te komen, het kleine balletje waar de boule zo dicht mogelijk bij moet komen. Meestal speel je in een team van twee of drie spelers. Ligt de boule van de tegenpartij dichterbij de but, dan moeten er tactische keuzes worden gemaakt. Er tegenaan plaatsen, of die boule wegschieten. Juist dát maakt het spel dynamisch. Petanque vraagt een goede hand coördinatie, veel vaardigheden en strategisch inzicht. Van de andere kant, kan iedereen vanaf het eerste moment direct het spel meespelen. Het is laagdrempelig. De vaardigheden komen vanzelf, waarbij medespelers binnen onze vereniging graag bereid zijn om technische en tactische tips te geven."

Het ledenaantal van de Alkmaarse vereniging groeit gestaag. ,,Niet alle af-en- toe-boulers zijn bij een vereniging aangesloten. Zij kunnen ergens in hun omgeving op een baantje boulen en weten vaak niet van het bestaan van de 32 petanquebanen af. Maar dat is aardig aan het veranderen. Dit jaar alleen al hebben wij zo'n 20 procent ledenaanwas. Wij tellen nu bijna 200 leden."

ACTIE De voorzitter verwacht dat 2018 een goed petanque-jaar wordt. ,,Reken maar. Momenteel hebben wij een ledenwerfactie, waarbij alle nieuwe leden vanaf januari op vrijdagmiddag of maandagavond een gratis petanquecursus van acht weken krijgen, die door een bondstrainer wordt gegeven. Boulen is niet duur. Normaal nog geen 20 euro per kwartaal. En tijdens onze actie betalen ze maar 15 euro, inclusief acht lessen, materialen en vijf maanden spelen." Ook in de winter wordt er gespeeld. ,,Wij hebben een petanquehal met tien banen. En in het voorjaar gaan we pas weer naar buiten", besluit kramer.

Celeritas-Petanque is een onderdeel van A.S.V. Celeritas, voor oorsprong een korfbalvereniging. De petanquebanen liggen om het korfbalveld heen op het Klaas Bootpad in Daalmeer. Meer informatie bij Gert-Jan Kramer via 072-5625352.