• De Alkmaarse Melissa Hopman zal haar kunsten mogen vertonen op het Open NK Kunstrijden in 2018 in Den Haag.

    pietski111@hotmail.com

Melissa Hopman naar de Open NK Kunstrijden 2018

ALKMAAR De 13-jarige Melissa Hopman uit Alkmaar gaat naar Open Nederlandse Kampioenschappen Kunstrijden 2018 in Den Haag. Tussen 22 en 25 februari is De Uithof in de hofstad het toneel van de Challenge Cup / NK Kunstrijden.

De Challenge Cup a.k.a. NK Kunstrijden is een wedstrijd waarin jonge, aanstormende talenten in de leeftijd van 10 jaar tot de senioren categorie de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten met hun collega rijders. Internationale toprijders komen naar Den Haag voor de ideale en laatste voorbereiding op het WK en het WK junioren.

Voor de Nederlandse deelnemers (geplaatste A rijders) staan naast deelname in deze internationale competitie, de nationale titels op het spel. Melissa Hopman (13 jaar) kunstrijdster bij AIJC Kunstrijden in Alkmaar, heeft zich dit seizoen wederom weten te plaatsen voor het kampioenschap.

Dit seizoen debuteerde de jonge Melissa Hopman in de categorie Advanced Novice A Dames. Binnen een aantal selectiewedstrijden moest zij naast leeftijdsgebonden selectiecriteria een minimum aantal punten behalen (69,00) voor de technische uitvoering en presentatie van twee kuren. Hopman staat momenteel vijfde in de ranking/eindstand en in totaal doen er in de desbetreffende categorie slechts elf rijders mee aan het kampioenschap.

De jonge Alkmaarse reed naast de selectie wedstrijden in Alkmaar (11e plaats), Zoetermeer (10e plaats) en Leeuwarden (5e plaats), ook twee internationale ISU wedstrijden. Ze reed aanvankelijk twee sterke kuren tijdens de Golden Bear in Zagreb (8e) maar tijdens de Santa Claus Cup in Budapest bleek zij nog meer in vorm en behaalde met het springen van twee dubbele axels een puntentotaal en tevens personal best van 79.18 punten. Een 11e plaats binnen een zeer sterk concurrerend internationaal deelnemersveld van 34 rijdsters, mag hierbij zeker genoemd. Tevens zette Melissa dit jaar de International Miniemen Cup in Lommel in België op haar naam.

TOPTALENTEN Melissa is sinds 2017 één van de geselecteerde rijders van het top talenten team van Stichting Kunstrijden Nederland (SKN). SKN, opgericht door Joan Haanappel, stelt zich als doel het stimuleren van het kunstrijden in Nederland in algemene zin en in het bijzonder het stimuleren van jong toptalent.

De Alkmaarse kunstrijdster werd eerder tweede tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Kunstrijden 2017 in de categorie basic novice A dames en was tevens Gewestelijk Kampioene (2016) in de categorie pre basic novice A dames.

Melissa n is lid van AIJC Kunstrijden en maakt deel uit van de Alkmaarse selectiegroep. Zij traint vijf dagen per week op de Meent in Alkmaar bij Marcus Deen (meervoudig Nederlands Kampioen kunstrijden, EK, WK) en choreografe Terry Banghart (voorheen soliste bij Holiday on Ice and Ice Capades). Sinds 2017 heeft Hopman een belofte status van de bond (KNSB) en zit zij in de lootklas van het Willem Bleau.

LIVE ACTIE De Open Nederlandse Kampioenschappen in de Uithof Den Haag worden wederom live uitgezonden via ShowYourSkillOnline, het online platform voor kunstwedstrijden in Nederland: http://www.showyourskill.online/.

Bezoekers kunnen uiteraard ook naar de Uithof in Den Haag komen tussen 22 en 25 februari. Kijk voor het programma op www.schaatsen.nl. Naast het kampioenschap in Den Haag kunnen mensen Melissa ook zien rijden tijdens de clubkampioenschappen van AIJC op 10 maart en tijdens de jaarlijkse ijsshow op 14 en 15 april op de Meent in Alkmaar.

Bij de Challenge Cup komen topkunstschaatsers van over de hele wereld naar Den Haag om hun kunsten te vertonen. Wat we op tv voorgeschoteld krijgen is indrukwekkend, maar wat mensen te zien krijgen op de Challenge Cup is andere koek. Absolute topsport met showelementen tijdens de Challenge Cup in de Uithof. Een uitgelezen kans om in Den Haag te proeven van de internationale top binnen het kunstrijden en de eigen nationale toppers aan te moedigen.

De afdeling kunstrijden van AIJC heeft leden uit de gehele regio Alkmaar en verder. Iedereen kan lid worden. Het is mogelijk om gewoon goed te leren kunstschaatsen of wedstrijden te rijden. Ook probeert de vereniging ieder jaar een ijsshow te organiseren. Schaatsen gebeurt in de ijshal van Sportcomplex De Meent in Alkmaar. Kijk voor meer informatie over de vereniging op www.alkmaarscheijsclub.nl of op de Facebook-pagina van AIJCkunstschaatsen.