• Plezier op de ijsbaan bij de schaatsinstructie.

    Bert Boer

Leren schaatsen met In Balans

ALKMAAR Met natuurijs schaatst iedereen. Op de ijsbaan is het, mits goed geïnstrueerd, net zo leuk. Zoals bijvoorbeeld bij In Balans schaats- en skeelerschool.

Bert Boer

"Natuurijs heeft iets magisch. De laatste strenge winter? Vorig jaar, en dit jaar. En natuurlijk volgend jaar." Aan het woord is Rob Baars van In Balans schaats- en skeelerschool. "Ons doel is iedereen laten genieten van de prachtige schaatssport. Het liefst op natuurijs, anders op de baan. Net zo mooi, sportief en gezellig."

Rob vertelt aan de koffietafel in de trainersruimte bij schaatsbaan de Meent. "We regelen schaatsplezier voor iedereen. Per week melden zich meer dan 2000 cursisten voor hun wekelijkse trainingsles."

Daarnaast schaatsen jong en oud hun rondjes op het ijs. Van de basisschoolleerlingen van de Kennemerpoort en Nicolaas Beets tot aan de senioren tot over de 90 jaar oud. "En we regelen bijvoorbeeld met Alkmaar Sport dat vluchtelingenwerk Heiloo de asielzoekers laat schaatsen. Past prima, de Hollandse folklore op het ijs."
"Ik zie in die 18 jaar dat ik de schaatsschool run wel een verschuiving in bezetting van de baan. Ouders van nu blijven meer kijken aan de kant, daar waar ze vroeger meer mee schaatsten." Tegenwoordig zijn er zorgen over verkramping aan de voeten en schenen, kou en oeh, als we maar niet vallen. Rob heeft een gouden tip om het ijs te breken: de baan op te stappen. "Één schaatsles is voldoende om iedereen plezierig te laten bewegen op het ijs. Daarna zijn ze verkocht. Ouders blijven de verbindende doelgroep. Zij nemen de kinderen mee naar de schaatsbaan en zijn de organisatoren van bedrijfsuitjes tot familiedagen op het ijs. Eenmaal op de baan willen ze hun schaatsen niet meer uit."

HECHTE PLOEG Om de vele schaatsers goed van dienst te zijn staan er 56 instructeurs paraat voor uitvoering van schaatslessen uit de specifieke leerlijnen ontwikkeld binnen In Balans. "Schaatsen leren en je voortdurend verbeteren is prachtig". Rob geeft aan dat er cursisten zijn die 30 jaar en langer les volgen. "Want je raakt nooit uitgeleerd." De instructeurs variëren in leeftijd van 17 tot boven de 70 jaar oud. Schaatsen is voor alle generaties en doe je je leven lang. Zelf is hij ook al weer 28 jaar actief op en rondom de schaatsbaan. 10 jaar als schaatstrainer en 18 jaar inmiddels dus eigenaar van In Balans. "En wekelijks schaats ik mijn rondjes mee."

Het is elk jaar wachten op winters weer. Rob: "Als de weerman zegt, we mogen het ijs op, dan stroomt de baan vol. Mocht het toch weer niet vlotten met de winter, dan is er de reis naar de Zweedse meren, onze populaire sportieve trip voor schaatsliefhebbers van allerlei niveaus. Wat ook verrassend in trek is, is een bezoek aan de machinekamer. "Is natuurijs al magisch, het maken van ijs is eveneens fascinerend. Laatst hadden we een grote groep studenten van een technische opleiding. Amechtig hingen ze aan de lippen van onze ijsmeester om vervolgens de schaatsen onder te binden om het ijs te testen. Of wat te denken van ijshockey. Ook erg in beeld, net als curling. Er is voor elk wat wils. Schaatsen is een allround ervaring geworden op en rondom de baan. Het blijft leuk om te doen; allround schaatsplezier regelen van jong tot oud."