• KNSB

Laatste kunstje voor marathonschaatser Van Ham op De Meent in Alkmaar

ALKMAAR Marcel van Ham is met recht een product van de schaatsschool op ijsbaan De Meent. Hij schopte het tot de top als marathonschaatser. Maar op zaterdag 13 januari rijdt hij voor het laatst in het peloton op het ijs in Alkmaar als de marathonschaatsers daar neerstrijken voor de elfde race in de KPN Marathon Cup. Van Ham stopt na dit seizoen.

Dat bericht van Marcel van Ham is best opmerkelijk. Hij is pas 27 jaar – jong voor een marathonschaatser – en wordt bij zijn ploeg Okay Fashion & Jeans nog elk jaar beter. Als Van Ham tegenwoordig aan de kop van het peloton sleurt, dan piept en kraakt het wel degelijk achter de rug van de Alkmaarder.

Toch nam hij in de zomer het besluit te stoppen. "Eigenlijk om heel simpele redenen'', vertelt Van Ham, die afgelopen jaar ook weer verhuisde naar de kaasstad. "Als je in dit peloton goed wilt meekomen, dan moet je echt goed voor de sport leven. Als dat niet kan omdat je ook druk bent met andere dingen, ga je inleveren op je niveau. Dan word je pelotonvulling, en dat wil ik niet. Ik heb werk en schaatsen altijd kunnen combineren. Nu komt er een kindje bij, en dan wordt het lastig.'

Hij moet bovendien ook denken aan zijn toekomst, vervolgt de man die nog een zilveren NK-medaille in de kast heeft hangen. "Mijn werk is belangrijk en leuk en vormt mijn toekomst. Ik doe personal training en daarnaast begeleid ik mensen bij hun revalidatie en medical fitness. Niet de standaard personal trainer dus. Dat vergt tijd en aandacht.''

Die steekt hij vooralsnog voor een belangrijk deel in het schaatsen, en niet zonder resultaat. Van Ham is de afgelopen seizoenen met sprongen vooruitgegaan. Dat leverde hem onlangs in Den Haag nog een tweede plaats op. "Maar nu komen voor mij de maanden waar het om gaat'', vertelt hij. "Ik heb nog twee trainingsweken gepland en daarna moet ik echt goed zijn. Op het natuurijs van de Weissensee en in Zweden breekt voor mij de belangrijkste periode van het seizoen aan. Daar wil ik me laten zien.''

BEGONNEN ALS JOCHIE Dat laatste wil hij zeker ook op De Meent, de baan waar hij opgroeide. "Ik ben er begonnen als jochie van zes, heb later veel gedaan voor de schaatsschool waar ik het heb geleerd en ken alle leraren nog steeds. Dat is mijn vaste kern fans en ze komen allemaal naar de baan. Het is wel raar, de laatste keer als wedstrijdrijder op mijn thuisbaan. Ik ga niet denken aan afscheid nemen, dat doe ik pas in mijn laatste wedstrijd. Maar ik ben er wel op gebrand in Alkmaar een mooie wedstrijd neer te zetten.''

Dat geldt ook voor veel andere rijders in het peloton. Want op de een of andere manier inspireert De Meent – voorheen een echt bolwerk van marathonschaatsers – nog steeds. Sindsdien is het niveau in het peloton steeds hoger geworden, en het aantal toprijders talrijker. Want er rijden momenteel nogal wat toppers mee in de marathon. Mannen die ook op de langebaan mee kunnen met de beste schaatsers van de wereld. Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen, bijvoorbeeld. Crispijn Ariëns, de huidige leider in het klassement. Maar ook cracks als Gary Hekman, Mats Stoltenborg, Simon Schouten, Jouke Hoogeveen, Robert Post, Evert Hoolwerf en Sjoerd den Hertog. Mannen die pas tot leven komen als het rondenbord boven de honderd staat.

Dat resulteert in fantastische wedstrijden, boordevol spektakel en125 ronden lang actie. Dat betekent vijftig kilometer vol sprints, demarrages, ploegenspel en valpartijen. Strijd tot de sterkste overblijft.

IRENE SCHOUTEN Bij de vrouwen is het niet anders. Ook daar worden de rijdsters steeds beter. Niet voor niets herbergt het peloton tegenwoordig ook wereldtoppers. Irene Schouten natuurlijk, met een wereldtitel mass-start op zak. En haar ploeggenote Carien Kleibeuker, winnares van olympisch brons. Iris van der Stelt is momenteel misschien wel de meest complete van allemaal. Ze leidt het klassement en schreef al twee wedstrijden op haar naam, net als haar ploeggenote Lisa van der Geest.

Kortom: alle reden om zaterdag 13 januari zelf naar ijsbaan De Meent in Alkmaar te komen om te genieten van de stoerste schaatsers van het land.

Het programma begint om 17.00 uur met de dames van de Regiotop, die vijftig ronden rijden. Daarna is het om 17.45 uur de beurt aan de Beloften, die 100 rondjes afwerken. Vervolgens starten om 19.15 uur de dames voor een wedstrijd over 80 ronden, waarna het om 20.30 uur tijd is voor de hoofdschotel: de heren van de Topdivisie met alle grote kanonnen aan de start. Zij rijden 125 ronden.