• School of Schaatsen, Isa Merkuur gaat het beslissen.

    Bert Boer

Keuze jonge sporttalenten: school of Schaatsen?

ALKMAAR Isa Merkuur is de diesel van de Alkmaarse Baanselectie. Alhoewel ze niet langzaam is op de 500 meter is de 3 kilometer haar afstand. 'Ik weet hoe ik deze moet rijden.' Dat is één van de voordelen van de uitgekiende begeleiding die zij krijgt. Na elke race volgt een evaluatie met de trainers. Waar ging het goed, wanneer versnellen, rondetijden houden, eigen tempo of battelen met de tegenstander. En hoe was de techniek. Kritisch maar altijd positief.

Bert Boer

'Professioneel vind ik de trainingsschema’s.' Isa geeft aan dat van voeding tot slaappatroon en van periodisering van training tot pieken op het juiste moment allemaal voorgeschreven wordt. Het is wel zwaar om het allemaal te volgen, maar heel leuk. Weliswaar heeft Isa een topsportstatus, maar je moet het wel allemaal inhalen. Na een schooldag met een salade naar de training en dan vlak voor het slapen gaan thuis nog huiswerk maken. De luiken vallen regelmatig vanzelf dicht.

Op school herkennen de klasgenoten en vriendinnen de gedrevenheid van Isa. 'Isa gaat altijd voor de hoogste cijfers.' Het zit in de genen, verwoorden zij. Niet verwonderlijk als je vader gewest kampioen schaatsen is geweest. Vader op de sprint, Isa meer op de lange afstand. Vader Wim is ook één van de trainers. Isa ging als vanzelf op schaatsen en ontpopt zich op jonge leeftijd als talent richting de top van Nederland. Vader slijpt nog steeds de schaatsen en is nauw betrokken bij de wedstrijden en trainingen.

Aankomend seizoen is cruciaal voor de nu 17-jarige diesel. Als ze door ontwikkelt naar de absolute top dan kan het wel een 100% schaatsen worden. Dan wordt het ook zoeken naar extra sponsors naast de huidige Klaver Kaas en Partenion. Mocht de ontwikkeling stagneren dan direct door naar het HBO voor een vervolg van de maatschappelijke carrière. Hoogstwaarschijnlijk in de tandtechniek. Isa volgt nu met veel plezier de MBO opleiding Tandartsassistente aan het Horizon College in Alkmaar.

Voorlopig is het ontzettend leuk om op hoog niveau te schaatsen. De selectie is heel gezellig. 'Een week trainen in Inzell bijvoorbeeld voelt als een vakantie. Je hobby bedrijven en kijken hoe ver je kunt komen, machtig mooi.' Isa vervolgt: 'Als ik super rij als 2e jaars A junior en de stap kan maken dan mag het HBO nog wel een jaartje wachten.' Aan bijgeloof doet Isa ook. Altijd lasagne eten voor de wedstrijd. Geen straf want het blijkt haar favoriete gerecht. School of schaatsen? Net als veel sporttalenten is het een lastige keuze. Beide vragen een maximaal commitment en een combinatie is dikwijls moeilijk zo niet onmogelijk. Wat de keuze ook wordt, buiten kijf staat de ambitie van Isa. Rechtsom of linksom, Isa Merkuur, een toptalent!.