• Marije Kors zet G-veotbal op de kaart

    Bert Boer

G-voetbal op de kaart gezet

ALKMAAR Enthousiasme en doorpakken is soms nodig. Na veel praten met het bestuur van Zouaven is Marije Kors aan de slag gegaan. Een volwaardig senioren G-team was de doelstelling. Via een jeugdteam was het slimme idee van Marije. Nu voetballen er dankzij haar inspanningen meerdere jeugd en senioren G-teams in Noord-Holland voetbal. En het door haar opgezette draaiboek kan zo gevolgd worden. Marije komt het graag toelichten.

Bert Boer

INFORMEREN Op 25 mei 2018 was de eerste vergadering. Marije dacht; Als ik mijn afstudeerproject bij Sport & Bewegen Alkmaar wil afronden, dan moet ik in mijn vakantie aan de slag. In zomer 2018 start ze een informatie-offensief met presentaties, informatie-avonden, posters en social media. Ze heeft het snel voor elkaar. De bijeenkomsten worden druk bezocht. Al snel na de start van de campagne melden de jeugdvoetballers zich aan. Het resulteert in de aftrap met een G-voetbal team met 6 jeugdspelers op 5 september 2018.

GROEI Het team traint elke woensdagmiddag en speelt regelmatig wedstrijden in de regio. Marije heeft een enorme impuls gegeven aan het G-voetbal. Het team is inmiddels uitgegroeid tot een basis van 12 spelers. 10 jongens en 2 meiden voetballen enthousiast bij Zouaven. Het is een verrijking voor de club. Dikwijls staat het bestuur nu langs de lijn, trots te genieten van voetbal, van spelvreugde. “Je hoeft nu niet meer buiten de boot te vallen.” Marije schets het totaalplaatje aan voetbalmogelijkheden. Special Heroes, de organisatie die kinderen en jongeren met een beperking laat ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn, klopt aan bij deze kloeke dame uit Lutjebroek. Momenteel geeft ze presentaties op speciaal onderwijs, het speciaal basisonderwijs en op praktijkscholen. Daar legt ze haar masterplan uit. G-voetbal moet gewoon worden voor een voetbalclub. Voetbal is er voor iedereen. Niemand staat buitenspel.

RESULTAAT Het idee van Marije, 'vroeg geleerd is oud gedaan' werkt aanmatigend. Inmiddels is er een luxe probleem ontstaan bij haar club Zouaven. “Schrijven we aankomend seizoen twee G-senioren teams in of één?” Voetbalclub Zwaluwen 30 uit Hoorn, ook met ambities voor G-jeugdvoetbal, heeft inmiddels het draaiboek van Marije gekopieerd. Het is haar gelukt om G-voetbal op de kaart te zetten.

Dat afstuderen straks gaat wel lukken. Nog een eindpresentatie en dan officieel Bewegingsagoog. Daarna zwaait ze af van de Sport & Bewegen opleiding in Alkmaar om fulltime gymjuf te worden. De trainingen van de G-teams bij Zouaven blijft ze natuurlijk verzorgen. Ze voetbalt daar al vanaf haar vroegste jeugd. Eerst met de jongens, daar leer je een hoop van. Nu in het 1e senioren damesteam. Ze vindt het supertof dat het G-voetbal lekker draait. "Ik had niet gedacht dat het zo goed uit zou pakken." Enthousiasme en doorpakken is soms nodig om de bal aan het rollen te krijgen. Het is dubbel en dwars de moeite waard geweest om een zomervakantie door te trekken. Het G-voetbalteam draait volwaardig mee.