• Twitter

Europa League wedstrijd AZ tegen FC Mariupol wordt waarschijnlijk gespeeld in Stadion Ado Den Haag

ALKMAAR- Een deel van het dak van het AFAS Stadion boven de Molenaarstribune is zaterdagmiddag ingestort door een hevige storm. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Op het moment van instorten waren er geen spelers aan het trainen. In verband met de weersomstandigheden vonden de trainingen op een binnenlocatie elders plaats.

Angelique Starreveld

Voor het spelen van de geplande thuiswedstrijd in de derde ronde van de Europa League aanstaande donderdag is een locatie gevonden; deze wedstrijd zal mogelijk gespeeld worden in het Car Jeans stadion van ADO Den Haag. Beide clubs zijn in principe akkoord, maar er moeten nog enige zaken afgestemd worden. AZ hoopt zondag of uiterlijk maandag te berichten of deze tijdelijke stadiontransfer al dan niet definitief doorgaat.   

De Algemeen Directeur Robert Eenhoorn in een persconferentie op zaterdag: "De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de zaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een verkennend onderzoek in naar het instorten van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. De raad besluit op basis van de eerste uitkomsten of tot een volledig onderzoek zal worden overgaan. Dit verkennende onderzoek zal naar verwachting één tot twee weken in beslag nemen.

Tijdens de bouw van het AFAS Stadion in 2005/2006 is, uit bezuinigingsoverwegingen, gekozen voor een constructie die niet voldeed aan de eisen van het bouwbesluit en brandveiligheid. Althans, dat beweert bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek in de media. Destijds was hij buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunningen onder de loep nam. "Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is," aldus Suurenbroek.

In reactie laat de destijdse hoofdconstructeur van het AZ Stadion, Andries Broersma, het volgende weten: "Als de constructie van een gebouw niet deugt, dan begint het gebouw eerst te schudden en te beven voordat het instort. Dat lijkt hier niet gebeurd te zijn". De constructeur denkt dat de verbinding van stalen buizen aan de kolommen achter de tribunes niet goed is geweest. Volgens hem geen kwestie van een slechte berekening, maar van een bouwfout. Broersma: „Ik zeg dit op basis van een foto, maar het lijkt erop alsof er bouten zijn losgeschoten waardoor het dak in één keer naar beneden is gekomen. De kolommen achter de tribune staan nog overeind."

Het terrein van het Stadion van AZ is voorlopig niet toegankelijk. Hoogstwaarschijnlijk zal ook, naast de Europa League wedstrijd, voor de overige eerstvolgende thuiswedstrijden naar een elders locatie gezocht moeten worden. Ook hierover volgt nog nadere informatie.