• Pieter Dijkman, wethouder sport opende ijsbaan De Meent Bauerfeind

    Alef Starreveld

De Meent weer open voor publiek

ALKMAAR In een spiksplinternieuwe elektrische dweilmachine mocht wethouder Pieter Dijkman van sport afgelopen vrijdag als eerst het ijs betreden, gevolgd door professionele marathon schaatsers van het Bauerfeind team én het Chinese schaatsselectie team. Duurzaamheid en innovatie zijn de speerpunten die de ijsbaan met haar verbouwing heeft nagestreefd. De Alkmaarse baan is dan ook helemaal klaar voor de toekomst. 

Pieter Dijkman zag met het rijden op de elektrische dweilmachine de modernisering van de ijsbaan nog eens onderstreept. 'De Alkmaarse IJsbaan is een belangrijke voorziening voor de inwoners van de stad en de regio. Als gemeente investeren we hier dan ook fors in. Met deze grote renovatie is de ijsbaan weer helemaal klaar voor de toekomst', aldus Dijkman. Vrijdagavond werd het ijs door ruim 300 schaatsers getest waaronder de marathonschaatsers van Bauerfeind en het Chinese schaatsselectieteam.

Veel lokale en regionale bedrijven waren de afgelopen 6 maanden betrokken bij de –Europees aanbestede- grootscheepse verbouwing. Op economisch gebied heeft dit Alkmaar en haar regio veel werkgelegenheid geboden. Alkmaar Sport, manager van de recente verbouwing die in maart 2018 begon en onlangs werd afgerond, mag trots zijn op het resultaat. De modernste technologie is toegepast om de kwaliteit van het ijs in topconditie te houden.

De 400-meterbaan beschikt over 9 My Laps meetpunten, naast Thialf is er nog geen ijsbaan die dit aantal lussen aanbiedt. Deze lussen verzamelen voor trainers en schaatsers waardevolle data waarmee ze trainingsresultaten kunnen optimaliseren. Door het volgen van een LED-haas, een systeem waarbij een LED-lamp op verschillende snelheden en in diverse kleuren langs de baan beweegt, kan een schaatser constante rondetijden rijden. Ook kunnen nu wedstrijden georganiseerd worden met een relatief kleine jurybezetting, wat de druk op de vrijwilligers doet afnemen.

De grote verbouwing en diverse vernieuwingen die de ijsbaan heeft ondergaan zullen de kwaliteit van het ijs ten goede komen. Hier zullen 40 schaatsers van Team China het komende jaar flink van profiteren. Zij zullen het Alkmaarse sportcomplex De Meent Bauerfeind komend seizoen als thuisbasis gebruiken. Team China is enthousiast, zij hopen na een proef van 3 maanden één of twee Olympische cycli van het complex met al haar faciliteiten gebruik te maken. 'Alkmaar biedt ons met dit sportcomplex een perfecte thuisbasis, het complex biedt ongekende mogelijkheden en toegang tot vele partners die óók in het complex gehuisvest zijn', aldus Koops, manager Team China. Het doel is natuurlijk de zeer getalenteerde shorttrackers en inline skaters over een aantal jaar terug te zien op de Olympische ijsdisciplines.

Bron: www.demeentalkmaar.nl