• Dax Donders

    Bert Boer

Dax Donders, schrijft historie

ALKMAAR Op misschien wel het meest besproken tennispark van Nederland is de ster rijzende van de nu 18-jarige Dax Donders. In 2017 heeft deze flegmatieke tennisser zijn eerste ATP punten gescoord op weg naar de professionele tennistour. De ambiance op zijn thuisbasis, de Molenkrocht in Bergen, op 6 oktober 2018 precies 100 jaar jong, waar hij geboren en getogen is, is er één van spelen en lang nazitten. Zijn vader Jan is samen met echtgenote Petra de bevlogen eigenaar sinds 1987. In het gezellige Thé huis worden de vorderingen van Dax in het tenniscircuit nauw gevolgd.

Bert Boer

Dax heeft nog geen tijd voor veel nagepraat. Tennis op topniveau is hard werken. Elke dag uren maken om de bal steeds preciezer te raken. Topfit worden en blijven om richting de grand slams te gaan, het sportieve doel. 'Mijn grote voorbeeld is Roger Federer, buiten kijf.' Maar zeker ook upcoming talent en momenteel nummer 30 van de wereld, de Canadees Dennis Schapovalov volgt Dax met extra interesse. Deze spelers laten het moderne tennis zien, veel meer gebaseerd op techniek dan op kracht. En aanvallend, punten willen maken. Het spel van Dax is ook voorwaarts gericht. Met zijn favoriete slag, de forehand, maakt deze linkshandige wendbare speler veel directe winnaars.

Het doel van de momenteel nummer 6 van Nederland bij de jeugd en 60 van de senioren is om via future toernooien meer ATP punten te gaan verdienen. Vervolgens via challenger toernooien dan met de grote mannen mee gaan doen. Een weg die hij ingeslagen is aan de hand van zijn vaste trainer en tevens manager' Remco Pondman. Gesteund door zijn ouders en vooral ook door sponsor, Guido de Wit Advocaten, kan Dax zijn weg naar de top inslaan. Recent is het begeleidingsteam uitgebreid met een personal trainer en diëtist. Een professioneel bestaan waarvan hij van het tennis kan leven lonkt. Momenteel klust hij vooral bij als tennisleraar en barman op het roemruchte Molenkrocht.

Er straalt plezier uit alle vezels van zijn ranke lijf voor het tennisspel. 'Het is mijn lust en mijn leven.' Als hij zich verveelt in een verloren uurtje stapt hij vanuit huis de baan op om even zijn service te trainen. Of hij doet een trimloopje in de duinen. Zijn dieet bestaat ook meer en meer uit volkoren, vezels, eiwitshakes en veel fruit.

En eenmaal gelouterd in het tenniscircuit is er later tijd genoeg om na te zitten. Het park bestaat al 100 jaar en zal nog wel even blijven. Eens een potje tennis gespeeld op de Molenkrocht is een verbintenis voor het leven. En wie weet over een paar jaar heeft Dax de historie weer verrijkt met het winnen van een ATP of bij voorkeur de Wimbledon titel. Niemand minder dan Thé Lau, de zanger van de Scene die helaas in 2015 is weggevallen, regelde al een bijzonder ontmoeting voor Dax met Richard Krajicek. Ter nagedachtenis van dit bijzondere lid van de Molenkrocht is het clubhuis ook omgedoopt tot het Thé huis. En dat Dax nog de nodige bijzondere partijen gaat spelen waarover nagepraat zal worden op deze gedenkwaardige plek staat buiten kijf. Zijn eerste titel overigens heeft hij al binnen, Nationaal Jeugdkampioen dubbel tot 18 jaar met dubbel partner Max Houkes. Er gaan er ongetwijfeld nog vele volgen.