• Enkele deelnemers.

    Bert Boer

Boerenkoolloop gezond en gemak

ALKMAAR Zondag 4 november de kidsrun, 5 en 10 kilometer genieten op het mooie parcours over rustige polderwegen en een deel van de monumentale Westfriesche omringdijk. Onderweg genietend van het unieke uitzicht over het omringende landschap. Met een beetje mazzel zie je ook nog de giraffen van park Blanckendaell.

Bert Boer

En als dat al niet genoeg is voor een gezonde loop krijg je na afloop een kant-en-klaar pakket voor boerenkoolstamppot compleet met kruiden en jus. Boerenkool een caloriearme groente vol met ijzer, anti-oxidanten, ontstekingsremmende bestanddelen, calcium, vitamines A en C. De kool ondersteunt ook het hart en bloedvaten door mee te werken in het lichaam aan verlaging van cholesterol. Hoofdsponsor de Koninklijke Vezet uit Warmenhuizen promoot op deze wijze op een hele gezonde wijze de charme van deze mooie Noord-Hollandse dorpen.

Als redelijk geoefend loper besluit ik dit jaar de Boerenkoolloop zelf mee te lopen om te ervaren hoe het is om deze klassieker te slechten. Ik kies voor de 5 kilometer met dochter Evi en met recht, het is een prachtige loop. Deze afstand heet ook trimloop en kent geen wedstrijdelement. Onderweg zie je veel ouders met hun kind of kinderen lekker gezond lopen. Niet te snel, maar ontspannen. Deze 38ste editie kent ook nog eens mooi weer waardoor de wind, soms een lichte spelbreker, geen rol van betekenis speelt. Gewoon even genieten van de landerijen, lommerrijke stulpjes en inkijkje bij park Blanckendaell. Geen giraffen, wel zebra’s. Bij de start is het een gezellige boel met de kort op elkaar volgende starts van de kidsrun, 1200 meter en de 5 en 10 kilometer. Sponsor All4running heeft met atletiekvereniging AV Nova de zaken weer goed op orde. Op de baan starten en finishen, geeft altijd een belevenis extra.

Het voelt extra gaaf om de tartanbaan te voelen. Leuk om reacties te vangen van lopers bij de start. “Heerlijke zondag besteding, gezellig, gezond en wie weet een nieuw persoonlijk record.” Of “Wat leuk dat zoveel jonge kinderen ook al de 5 en 10 kilometer lopen.” Is lopen altijd al heel gemoedelijk in Tuitjenhorn is het nog een niveautje meer ontspannen. Zeker het gebruik van de chips die je door de veters moet rijgen maakt dat je de tijd moet nemen voor de start. En al is het een trimloop, deelnemers blijven geïnteresseerd in de tijd en exacte afstand. Het enige gemor betreft het gepiel met veiligheidsspeldjes, maar dat is een terugkerend gegeven bij elk loopevenement. Zal vast wel een keer iemand wat op verzinnen.

Nagenietend van de loop met dochter zie ik op het tasje van Vezet gezond en gemak staan. Ze hebben inderdaad de boerenkool al gewassen en gesneden, de aardappels geschild en de kruiden en jus zijn in een handomdraai toe te voegen. Zondagavond eten we stamppot met ouderwets, heerlijke rookworst. Met jus en kruiden. Ja, denken we, Boerenkoolloop gezond, gezellig en gemakkelijk. Van de week zeker nog een keer boerenkoolstamppot, met jus en kruiden.