• Eveline Beentjes met de Japanse sensei (leraar).

    Eveline Beentjes
  • Eveline Beentjes

Alkmaarse judoka's ervaren Japan

ALKMAAR Tien dagen zijn ze in Japan geweest, twee gedreven sporters van BeentjesJudoSport uit Alkmaar. Iedere donderdagochtend traint Judolerares Eveline Beentjes (5de dan judo) in Haarlem met andere judocollega's. Zij opperde een paar jaar geleden het idee om eens met deze groep en andere enthousiast judoleraren, naar Japan af te reizen. En deze trip werd nu gerealiseerd, met uiteindelijk negentien super enthousiaste judoka's.

Onder leiding van hun 7de dan leraar (sensei), Joop Pauel bezochten Loan Vu en Eveline Beentjes onder andere de beroemde judo-tempel, de Kodokan. Een bijzondere ervaring dat daar alles op het gebied van judo is begonnen. Het hoofddoel van de reis was, naast het kennismaken met de Japanse cultuur, vooral het kata te trainen in o.a. de Kodokan en om van verschillende Japanse sensei les krijgen. Kata zijn een reeks judotechnieken die in een bepaalde stijlvorm en volgens een bepaald protocol worden uitgevoerd. Kata betekent vorm of vormen. Vastgelegde vormen om je vaardigheden, technieken, controle, souplesse of zelfverdediging te demonstreren.

Het voornaamste doel van het kata is om deze technieken uitvoerig te oefenen en hierbij te streven naar perfectie in uitvoering. Naast het trainen in de Kodokan werd er ook getraind in de dojo van de Waseda en de Tsukuba Universiteit.
Pauel: "een van onze leraren was sensei Koji Komata. Een sensei die regelmatig naar Nederland komt om hier les te geven. Zo geeft sensei Komata begin november een aantal lessen bij Oyama in Haarlem.
"mijn doel van deze trip was om weer beter te worden in de kata's die een vereiste zijn als judoka's opgaan voor hun zwarte band of hoger. Je raakt nooit uitgeleerd. En het is fantastisch als je daar bent hoeveel gedreven hoge dan graden daar lopen en die je allemaal hele goede tips geven. Ik kijk er naar uit om donderdags de junioren en senioren over te brengen wat we in het land van de rijzende zon geleerd hebben. Op donderdag avond trainen junioren senioren die graag hun 1ste , 2de of 3de dan willen halen. Mooi dat we deze judoka's goed op hun examen kunnen voorbereiden", aldus Eveline Beentjes.

De 27-jarige Loan Vu is al jaren in de ban van Japan en heeft de taal ook eigen gemaakt. Zij vond het ook een hele ervaring om bij de All Japan aanwezig te zijn. Een judotoernooi dat zich afspeelt op één mat, omringd door tribunes. Waarbij de allerbeste 42 judoka's van Japan de strijd met elkaar aan gaan. Aaron Wolf was uiteindelijk de allerbeste. "Een fantastische ervaring."