Kies ook voor raamdecoratie op maat

16-08-2019, 11:44 |Van onze partner

De belangrijkste regel voor raamdecoratie is dat er geen regels zijn. Het hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur af wat de ideale zonwering en de perfecte sfeer in huis moet zijn. Toch zijn er een wat nuttige richtlijnen die je mag afwegen bij de keuze voor rolgordijnen, duo rolgordijnen, plissé gordijnen of houten jaloezieën. Een belangrijk aandachtspunt in je zoektocht is dat je bij voorkeur kiest voor raamdecoratie op maat.
 

Hoeveel licht wil je in de ruimte?
De hoofdfunctie van raambekleding is het weren van licht dat van buiten komt. Voor de woonkamer zal je niet makkelijk voor volledige verduistering kiezen, omdat licht ervoor zorgt dat de ruimte open aanvoelt. Houten jaloezieën en duo rolgordijnen (ook bekend als roljaloezieën) zijn dankzij hun eenvoudige bediening een goede optie voor dit vertrek. Als je graag naar films kijkt in een donkere bioscoopsfeer, kun je de jaloezieën combineren met verduisterende gordijnen. In de slaapkamer wil je waarschijnlijk minder of helemaal geen lichtinval hebben. Kies voor deze ruimtes raamdecoratie op maat, zodat je zeker weet dat er geen onnodig licht langs de randen naar binnen komt. Verduisterende rolgordijnen, verduisterende duo rolgordijnen en Dim-out vouwgordijnen zijn enkele van de mogelijkheden in de slaapkamer. Je moet wel weten dat niet alle verduisterende raamdecoratie de kamer even donker maakt. Het kan zijn
dat er langs de zijkanten van de bekleding wat licht naar binnen komt of dat de stof niet 100% lichtwerend is. Neem het zekere voor het onzekere en kies voor raamdecoratie op maat. En als je echt alleen in het pikkedonker kunt slapen, kies dan voor optimaal verduisterende rolgordijnen die naadloos over de nis van het raam kunnen worden gemonteerd.

Hoe wil je inkijk voorkomen?
Ramen geven je een fantastisch uitzicht op je woonomgeving, maar zorgen ook voor zicht naar binnen. Vooral als het 's avonds buiten donker is kunnen buren en voorbijgangers gemakkelijk inkijken. Vanouds zijn horizontale en verticale jaloezieën de juiste hulpmiddelen om je privacy te garanderen. Tegenwoordig zijn er ook diverse andere mogelijkheden, zoals duo rolgordijnen, plissé gordijnen en Top-Down Bottom-Up vouwgordijnen. Voordat je een keuze maakt, is het handig om na te gaan uit welke richting en hoek er ongewenste inkijk is. Hier pas je de raamdecoratie op maat eenvoudig op aan.

Raamdecoratie op maat: opvallen, of juist niet?
Het is een algemeen aanvaarde opvatting dat jaloezieën en rolgordijnen deel uitmaken van het interieur. Neutrale kleuren, zoals wit, grijs, crème en zwart zijn erg populair, omdat ze makkelijk integreren met de kleuren van je muren en meubels. Maar je kunt ook creatief omgaan met raamdecoratie op maat door wat uniekere tinten te selecteren. Zo passen bruin- en groentinten, zoals mahoniebruin, kastanjebruin, mosgroen en mosgroen vaak erg mooi bij een landelijke woonstijl. Met een iets ruimer budget kun je zelfs voor echte houten jaloezieën kiezen. In een modern ingerichte woning kunnen zachte pasteltinten als turquoise, cognacbruin, zalmoranje en bordeaux de raamdecoratie tot een stijlvolle eyecatcher maken. Met felle kleuren en prints mag je een beetje voorzichtig zijn. Een muur of een meubelstuk kun je makkelijk van een nieuwe verflaag voorzien, raamdecoratie meestal niet.

Kan raamdecoratie op maat kou en warmte tegenhouden?
Nagenoeg alle raamdecoratie heeft invloed op het klimaat in huis. Ze houden immers de kou of de hitte van buiten in meer of mindere mate tegen. In de winter kunnen dubbele plissé gordijnen voor een extra isolatie zorgen, waardoor de verwarming minder energie verbruikt. Als je in de zomer last hebt van warmte is het nuttig om raamdecoratie op maat aan te schaffen die aan de achterkant wit is. Zo wordt er meer zonlicht weerkaatst en blijft de kamer koeler. Aan de voorkant kunnen de rolgordijnen een schitterende decoratieve kleur hebben.