• Het nieuwe pand van Bodrum sleepte de publieksprijs in de wacht.

    Historische Vereniging Alkmaar

Zes Puienprijzen: Alkmaar wordt er mooier van

ALKMAAR De Historische Vereniging Alkmaar reikte woensdagavond 22 november de Puienprijzen 2017 uit, in aanwezigheid van burgemeester Piet Bruinooge. De prijs bestaat sinds 2000 en geldt voor vier typen panden in het monumentale deel van Alkmaar. Dit jaar geen vier prijzen, maar zes. In de categorie 'nieuwe woningen' waren er vijf nominaties: Heiligland 52, Koningsweg/hoek Doelenkluft, Molen Van Banning 1 t/m 10, Paul Krugerstraat 13 t/m 77, Vijvertje 9. De prijs gaat naar de Molen van Banning. Het jury-oordeel vermeldt: 'Het materiaalgebruik maakt dit complex bijzonder in de Schelphoek, waar rode/bruine stenen overheersen. De kleur en textuur van de gevelbekleding verwijzen naar parelmoer in een variatie van schelpen. Daarnaast liggen deze woningen, met het silhouet van kantelen, als een herinnering aan de vestingmuur in de zuidoosthoek van de oude binnenstad. Attika-architecten heeft de woningen ontworpen voor de initiatiefnemer AM-projectontwikkeling.'

ZAKELIJKE PANDEN In de categorie 'zakelijke panden met een nieuwe pui' waren de nominaties: Breedstraat hoek Schoutenstraat, Koorstraat 16-26, Langestraat 54, Langestraat 58, Zevenhuizen hoek Molenbuurt. De prijs gaat naar Langestraat 58. De jury oordeelt: 'Charmant zijn de verwijzingen naar de historische pui met glas en lood bovenlichten, het kleurenpalet van metselwerk en sierlijke balustrades. De fenix in de nok verwijst naar de brand in de Nieuwjaarsnacht van 2015 en voegt zo aan deze plek een nieuw verhaal toe.'

Dit aansprekende gebouw, onderdeel van een nieuw complex, heeft overigens de discussie over bouwhoogte in de binnenstad op scherp gezet. Deze discussie wordt met de Historische Vereniging Alkmaar en andere partijen verder gevoerd, met het oog op een evenwichtig straatbeeld, passend bij de monumentale, historische bebouwing. Het prijswinnende pand is een ontwerp van Kerssens De Ruiter-architecten uit Alkmaar, in opdracht van eigenaar Ronald Nordeman. RECONSTRUCTIE In de categorie 'gerestaureerde woningen' ging het om de volgende nominaties: Doelenstraat 9, Herenstraat 3, Nieuwlandersingel 54; Spoorstraat 20 en van Everdingenstraat 11. Uiteindelijk werden twee gelijk scorende panden de prijswinnaars, want bij grote uitzondering besloot de jury beide een Puienprijs toe te kennen. De prijzen gaan naar de Nieuwlandersingel 54 en Spoorstraat 20. Nieuwlandersingel vanwege een zorgvuldige reconstructie van een prachtig stukje architectuur met de opvallende Art Nouveaustijl. Op initiatief van eigenaresse Linda Post werd door architect en bouwhistoricus Rob de Vries het balkon gerestaureerd en werd het van oorsprong daarbij horende baldakijn gereconstrueerd, een verrijking van het straatbeeld. Het baldakijn is een stukje handwerk van grote klasse door vaklieden van Pronk Restauratie B.V. uit Warmenhuizen. De gevel van Spoorstraat 20, geïnitieerd door mevrouw Louise Olij, is op voorbeeldige wijze gerestaureerd: een nieuwe traditionele deur, nieuwe kozijnen met de oorspronkelijke detaillering, in de bovenlichten werden de roeden terug gebracht, er is geschilderd en de gevel is schoongemaakt en opnieuw gevoegd. Daarbij is het bijzondere metselwerk onder de segmentbogen  pnieuw aangebracht. Aannemer Stef Donker toonde zijn vakmanschap.

In de categorie 'zakelijke panden met historische pui' zijn de volgende nominaties beoordeeld: het IJkgebouw aan het Victoriepark, Laat 183, Hekelstraat 9, Langestraat/hoek Houttil en Kennemerstraatweg 31-33. De prijs gaat naar Langestraat/hoek Houttil (nu Prego, voorheen Soecker). Lange tijd heeft dit pand een minder fraaie onderpui gehad die geheel vervreemd was van de bovengevel. Een reconstructie van de onderpui en het opknappen van de gehele gevel heeft de lang onzichtbare kwaliteiten van het pand, weer in beeld gebracht. Het pand werd gebouwd in 1925 in de zogenaamde Amsterdamse Schoolstijl. De eigenaar heeft het pand grondig gerestaureerd op basis van het oorspronkelijke ontwerp van de architecten Van der Kamp en Zandstra. Daarbij werd een nieuwe, fraai op de bouwstijl aansluitende houten pui toegevoegd, die het pand weer tot een eenheid heeft gemaakt. Door deze aanpassing is het historische straatbeeld ter plekke in grote mate versterkt. De commissie heeft dan ook grote waardering voor het initiatief van Segesta Exploitatie II BV om het pand weer in oude luister te herstellen.

PUBLIEKSPRIJS De Publieksprijs is gewonnen door het pand aan het Zevenhuizen / Molenbuurt, eethuis Bodrum. De vorige kiosk is door de slechte duurzaamheid van het gekozen materiaal maakte al na een paar jaar een vervallen indruk. De gelijmde roodbruine steen zonder voeg harmonieert goed met de groene omgeving van het Bolwerk. Hoewel de commissie geen voorstander is van bebouwing op het bolwerk is de vernieuwing een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige kiosk. Er zijn 616 stemmen uitgebracht. Met 21,9 % is Zevenhuizen/Molenbuurt de winnaar. Meer informatie over de puienprijzen en de winnaars, tevens over vijf eervolle vermeldingen, zijn te vinden op hvalkmaar.nl/puienprijs.