• Phobo Phobo van Sjoukje Böing en Quintijn Relouw.

    Emil de Jong

Winterkaravaan in Ringersfabriek

ALKMAAR  Op 27, 28, 29 en 30 december is de tweede editie van de Winterkaravaan. Jonge theatermakers geven met muziek, audiotoers, theater en performances een perspectief op het thema 'Open Mind'. Bezoekers van de Winterkaravaan gaan op expeditie door de leegstaande Ringersfabriek en zien op unieke plekken in het pand de vijf verschillende korte voorstellingen van deze makers. Ook kan genoten worden van winters eten en drinken.

OPEN CALL Na een 'open call' ontving Karavaan bijzondere en uiteenlopende plannen van makers uit het hele land die maximaal vijf jaar afgestudeerd zijn aan een kunstvakopleiding. Na intensief beraad zijn vijf winnende plannen gekozen. Ze ontwikkelen speciaal voor de Winterkaravaan een eigen korte voorstelling van twintig minuten. De diversiteit van de makers is verrassend veelzijdig. Ze komen dan ook van uiteenlopende opleidingen uit heel het land: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Mime-opleiding Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Toneelacademie Maastricht, Theateropleiding Selma Susanna, Dramaturgie en
Theaterwetenschappen en Podiumtechniek.

Marijn van den Bogaard, Floris Barnhoorn, Koen van der Heijden en Mick Lindo brengen met Wild Law een tragikomisch portret van een dier-geworden mens.
Jurriaan de Vos laat bezoekers met zijn theatrale installatie Horizon een andere blik op het landschap ervaren. Danielle de Nul en Taeke Nicolai brengen met de theatervoorstelling Alles is geslacht theater over de almachtige vleesindustrie. Quintijn Relouw en Sjoukje Böing presenteren Phobo Phobo, een beeldende voorstelling over ouderdom. Pauline van Leeuwen en Brecht Hermans nodigen bezoekers uit op de koffie in hun theatrale audiotoer Er was een begin.

De Winterkaravaan is het talentontwikkelingstraject van Karavaan. Jonge professionele makers worden artistiek en productioneel door Karavaan begeleid. Na de Winterkaravaan kan één van deze makers zijn voorstelling tot een avondvullende voorstelling uitwerken voor Karavaan Festival dat plaatsvindt van 1 tot en met 10 juni. Karavaan viert dan haar 25e verjaardag.

De jonge theatermakers zijn door Karavaan gekoppeld aan ondernemers en maatschappelijke partners uit de regio. Voor een portie inspiratie en uitwisseling. Partners als directeur Landschap Noord-Holland Ernest Briet, de lijsttrekker van de Alkmaarse Partij voor de dieren en NWZ ouderenpsychiater Martin Kat.

De ondernemers en maatschappelijke partners werden gekozen om de raakvlakken of bijzondere visie die ze hebben met de onderwerpen uit de verschillende voorstellingen.

De makers van 'Phobo Phobo' gingen in gesprek met ouderenpsychiater Martin Kat (NWZ) over angst. De theatermakers van 'Wild Law' ontmoetten filosoof en politicoloog Erno Eskens, gespecialiseerd in de verhouding tussen mens en dier. De maker van de theatrale installatie 'Horizon' wandelde met Ernest Briet, directeur Landschap Noord-Holland om te praten over de schoonheid van het landschap. Chef-kok Donald Smit van restaurant Hofman in Alkmaar en Janine Visser van de Partij voor de Dieren Alkmaar werden gekoppeld aan de vegetarische theatermakers van 'Alles is geslacht' en de Winterkaravaners van de audiotoer 'Er was een begin' wisselden met Ema Najetovic van Lieve Zaken ervaringen uit over ontmoeten in Alkmaar.

OPEN De Winterkaravaan is een samenwerking met Stadskantine Alkmaar en is geopend op woensdag 27, donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Je kunt per dag kiezen uit twee tijdstippen: van 15.00 tot 18.30 uur of van 19.00 tot 22.30 uur. Kosten zijn 27,50 euro per persoon inclusief eten en drinken. Vrienden van Karavaan betalen 25 euro. Meer informatie en kaarten via www.karavaan.nl.