• Hogeschool iPabo

Wethouder Konijn geeft startsein verbouwing kantoor 'De Hoef' tot iPabo

ALKMAAR Aan de Rubenslaan in Alkmaar start de verbouwing van het kantoorgebouw 'De Hoef'. Wethouder onderwijs Elly Konijn-Vermaas (D66) geeft woensdag 7 februari op ludieke wijze het startschot voor de transformatie van dit kantoorgebouw tot een moderne nieuwe huisvesting voor Hogeschool iPabo.
"Ik vind het positief dat Hogeschool iPabo een mooie nieuwe locatie in Alkmaar heeft gevonden. De school krijgt aan de Rubenslaan een goede en moderne uitstraling en is daarmee toekomstbestendig. En dit alles is in constructief overleg bereikt waarbij de gemeente een faciliterende rol heeft. Want ook de samenwerking met de diverse basisscholen in onze gemeente is van grote toegevoegde waarde voor het Alkmaarse onderwijs. Wij zijn dan ook blij dat de jarenlange samenwerking in
Alkmaar wordt voortgezet", aldus de wethouder.

Studenten zijn betrokken geweest bij de voorbereidingen en kijken uit naar het nieuwe pand: een modern, transparant gebouw met een eigen gymzaal, die voor de sportklas van Hogeschool iPabo zeer welkom is. Het Exploreon, centrum voor onderzoekend leren met veel praktische toepassingen, krijgt een prominente plaats. Niet alleen fysiek maar ook in de samenwerking met het basisonderwijs in Alkmaar. Het gebouw van Hogeschool iPabo wordt groter, met veel mogelijkheden, maar niet onpersoonlijk. De huiselijke sfeer blijft behouden.

Het Alkmaarse BRTArchitecten heeft een ontwerp gemaakt dat recht doet aan deze belangrijke kenmerken van Hogeschool iPabo: ontmoeting - tussen studenten onderling en tussen studenten en docenten – en daardoor persoonlijk. De relatief kleine hogeschool wordt zodanig ingericht dat er veel ruimte is voor spontane ontmoetingen. De aula wordt de nieuwe huiskamer van Hogeschool iPabo en staat in open verbinding met de entreehal, met zicht op de studenten die het gebouw
binnenkomen. Een ruimte waarin gestudeerd en ontspannen kan worden en waar je met elkaar afspreekt.

PLANNEN Na de aankoop van het pand door de hogeschool op 1 oktober jl. zijn volgens planning de voorbereidingen voor de verbouwing van start gegaan. Met ingang van het nieuwe studiejaar 2018-2019 gaan de deuren van het nieuwe pand open. Op dat moment zal de hogeschool een 50-jarig jubileum in het Alkmaarse kunnen vieren. De hogeschool was eerst gevestigd aan de Van de Veldelaan en vervolgens in het huidige pand aan de Gabriel Metsulaan. Collegevoorzitter Titia Bredée: 'We zijn verheugd om in het Alkmaarse Hoefplan een gebouw te kunnen inrichten dat helemaal voldoet aan de eisen van het moderne onderwijs en onderzoek. Studenten en medewerkers geven input om het gebouw de vertrouwde iPabo-uitstraling te geven".

Door het gebouw transparant te maken, worden bij binnenkomst de verschillende activiteiten van studenten zichtbaar. In het ontwerp is een grote diversiteit in de omvang van de onderwijsruimten. Rond de verschillende studiepleinen, die ieder een eigen thema hebben, zijn kleine en grotere onderwijsruimten gelegen. De lokalen zijn door middel van schuifdeuren verbonden met de leerpleinen. Zo kunnen in een handomdraai ruimtes samengevoegd worden en kan er in verschillende samenstellingen gewerkt worden, van grote groepen tot individueel. Zo wordt een inspirerende leeromgeving gemaakt, die ruimte geeft aan het toekomstige leren.