• In lange rijen deden heel veel mensen mee met de wereldrecordpoging.

    Evert Winkelman

Wereldrecord kaasproeven gehaald met ruim 800 Alkmaarders

ALKMAAR Het wereldrecord 'kaas proeven' is gevestigd! Afgelopen zondag werd dit grootse evenement gehouden op het Waagplein ter ere van het 425-jarig bestaan van het Alkmaarse KaasdragersGilde. Ruim 800 fijnproevers kwamen naar het centrum van de stad om tegelijk zes verschillende soorten kaas te proeven. Dat bleek genoeg voor een officieel wereldrecord.

Kaasvader Willem Borst: 'Een verjaardag vieren, doe je natuurlijk niet alleen, maar wilden we met zoveel mogelijk Alkmaarders vieren. Zo kwamen we op het idee voor een wereldrecordpoging 'kaas proeven'. Dat record lag met 561 mensen in handen van het Australische dorpje Metricup. Daar wilden we als echte kaasstad natuurlijk overheen.

Niet alleen Alkmaarders kwamen op het evenement af: mensen uit de wijde omgeving en zelfs het buitenland schoven aan de lange tafels op het Waagplein aan. Karin Bloemen verzorgde de presentatie. Na het zesde kaasje verzorgden Karin Bloemen en kaasvader Willem Borst een veiling. Zes hele kaaswielen gingen onder de hamer voor het goede doel 'Alkmaarders helpen Alkmaarders'. Het totaalbedrag voor deze stichting wordt op 21 september tijdens het feest van het KaasdragersGilde in de Grote Kerk bekendgemaakt. Voor een officiële recordpoging als deze gelden strikte regels. Tientallen stewards zagen erop toe dat mensen tijdens de recordpoging aan tafel bleven zitten en verzamelden van iedereen een handtekening. Notaris Frank de Vries verzorgde vervolgens de officiële telling. Hij kwam met het verlossende woord: met maar liefst 814 deelnemers is het record ruimschoots gehaald. 'Dat is echt iets om trots op te zijn. Geweldig om te zien', aldus Wethouder Dijkman.