• Daan Hin en Maartje Bakker vormen de Stichting Queer Events

    Queer Events

'We willen iets positiefs neerzetten'

REGIO Daan Hin (18) uit Noord-Scharwoude heeft samen met Maartje Bakker (19) uit Egmond-Binnen een stichting in het leven geroepen: Stichting Queer Events. De twee zijn beiden homoseksueel en raakten actief in de jongerenwerkgroep GSA (houdt zich bezig met seksuele diversiteit) op het van der Meij College. Ze hoorden, dat er vraag was vanuit de LGBT+ jongeren naar meer activiteiten vóór de jongeren. "Door grote organisaties werd al veel landelijk georganiseerd, maar zij konden niet regiogericht werken, en zodoende werden wij ingezet", aldus Daan. In november afgelopen jaar richtten de twee de stichting op.

Lisette Kreijger

De letters LGBT betekenen: Lesbisch, Gay, Bisexueel en Transgender. De + staat voor nog een aantal andere groepen. 'Queer' refereert aan de groepen die "een beetje vallen buiten het hetero-normatieve denkbeeld", aldus Daan. "We richten ons op deze groepen jongeren." Maar, zo benadrukt hij: "Het zijn géén labels of hokjes waarin we geplaatst worden. Het zijn woorden die we kunnen gebruiken om onszelf te beschrijven."

Met Queer Events willen de twee organisatoren jongeren niet pushen om ook hun geaardheid bloot te geven. "We willen jongeren eerder inspireren in de zin van, iets positiefs neer te zetten al is het alleen maar voor jezelf", zegt Daan. Zelf is hij al enige jaren uit de kast. "Voor iedereen is het een ander proces. Maar als ik naar mezelf kijk, dan is het iets waarin ik ben gegroeid. Vroeger dacht ik dat ik heteroseksueel was, geen idee waarom, maar blijkbaar, door mezelf te ontwikkelen ben ik erachter gekomen dat dat niet het geval was." Hij is van mening dat geaardheid niet per se vast staat, maar dat het iets is dat binnen je eigen ontwikkeling een vorm aanneemt.

Daan en Maartje liepen afgelopen week op de Alkmaar Pride met de regenboogvlag bij de opening, en organiseerden een jongerenboot waarop ze zelf meevoeren. Ze kregen de wisselbokaal omdat hun boot tot de mooiste werd verkozen.
"Als evenementmanager heb ik zaterdagavond een feest georganiseerd", aldus Daan. Het vond plaats in de Spotlight (Scharlo 1). Hij kreeg daarbij hulp van de Youth Pride Commissie van de Amsterdam Pride en STAD Alkmaar (Stichting Talent and Dreams. "Wij pakken gewoon elk excuus om een feest te organiseren. " zegt Daan lachend.

Hij merkt dat veel jongeren de Pride zien als een soort liefdevol protest. "Daarmee willen ze uitdragen: wij zijn er nog steeds en we hebben het nog steeds niet altijd even makkelijk." Maar, hij plaatst een kanttekening: "De Pride zelf heeft voor iedereen natuurlijk een andere betekenis. Vanuit míjn oogpunt is het eerder een viering van hoe ver we zijn gekomen en van de liefde en acceptatie die we hebben bereikt." Queer Events zal ook aanwezig zijn op de Amsterdam Pride. "Dit omtrent de Youth Pride Walk en Park waar we aan meewerken, en we gaan wellicht een GSA-congres houden" sluit Daan af.