• Het aantal deelnemers van Klaar-mee, Loop-mee is inmiddels opgelopen tot ongeveer 300 mensen per maand.

    Jolanda Huiting

"Wandelen is positieve verslaving"

ALKMAAR De 46-jarige Jolanda Huiting uit Alkmaar werd ruim zeven jaar geleden geconfronteerd met de diagnose borstkanker. Na diverse chemo's en bestralingen werd ze beter verklaard. Ze moest nog wel tien jaar hormonen slikken. "Na het behandeltraject belandde ik in een diep dal en ik werd depressief," aldus de Alkmaarse. Ondertussen was ze verhuisd naar een rustigere buurt.

Na een paar jaar thuis zitten ging er een knop om bij Jolanda. "Ik besloot dat ik verder wilde gaan met mijn leven en de deur uit wilde." In het Alkmaarse wijkcentrum De Alkenhorst werd ze op vrijwillige basis gastvrouw bij de breiclub. Tevens werkte ze enige tijd als intaker bij Wonen Plus.

Jolanda bleef echter ontevreden met haar gewicht en manier van leven en besloot dat er meer moest gebeuren. Ze begon in De Alkenhorst een groep voor vrouwen met overgewicht. Tevens nam ze een diëtiste in de arm. "Ik was er klaar mee en wilde beter in mijn vel zitten. Het idee ontstond om te gaan wandelen."
In augustus 2015 richtte Jolanda de wandelclub Klaar-mee Loop-mee op. Het initiatief begon klein, maar het aantal deelnemers is inmiddels opgelopen tot ongeveer 300 mensen per maand, variërend in leeftijd van 15 tot 83 jaar. De jongste deelnemer is de vijftienjarige dochter van Jolanda.

De wandelingen van Klaar-mee Loop-mee starten vanuit wijkcentra De Alkenhorst en Mare Nostrum in Alkmaar en De Rietschoot in Koedijk. Jolanda: "Gezelligheid en gezond bezig zijn, dat zijn de belangrijkste doelen van de wandelingen. Wandelen is een positieve verslaving. Ik ben erg blij dat ik op deze manier iets kan doen voor een ander. Het is zo fijn om voor veel mensen het verschil te maken!"

Jolanda vertelt dat tijdens het wandelen waardevolle contacten ontstaan. "Het is prettig om tijdens het bewegen aandacht te kunnen geven aan elkaar. Gewoon even vragen hoe het met de ander gaat." Zelf slikt ze inmiddels geen pillen meer. "Wandelen is voor mij het beste medicijn". Iedere maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag kun je aansluiten bij een wandeling. "Op 26 mei is de Schone-wijk- wandeling in samenwerking met Stadswerk072. Op www.klaar-mee-loop-mee.nl staat alle info. Iedereen is van harte welkom mee te lopen!"