• Kerstmarkt Alkmaar

Waagplein in winterse sferen

ALKMAAR Houten kersthuisjes, lokale producten, winterse maaltijden, een kerstman en ijspegel-kegelen. Kerstliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want de kerstmarkt in Alkmaar heeft ook dit jaar weer veel te bieden. Dit jaar staat het Waagplein vier dagen lang in het teken van kerst. "We gaan het plein sfeervol inrichten, met muziek, een metershoge kerstboom, een kerststal en een overkapping met heaters en tafels waar mensen lekker kunnen zitten en ontspannen." aldus initiatiefnemer Yuhwi Hoebe.

Jolanda Jansen

WAAGPLEIN De kerstmarkt verhuist dit jaar van de Paardenmarkt naar het Waagplein, dit is een bewuste keuze. "We gaan samenwerken met horecaondernemers op het Waagplein, zij verzorgen de drankjes, waaronder natuurlijk de warme winterse dranken aan zoals Gluhwein en warme chocolademelk." Naast de samenwerking met horecaondernemers biedt het Waagplein ook meer ruimte aan de meer dan 50 kerstkramen en kersthuisjes dit jaar. "Elk jaar willen we een beetje groeien. Het is niet eenvoudig om ondernemers te vinden die vier dagen lang op een kerstmarkt kunnen staan. Het zijn drukke tijden, juist voor deze groep mensen. Daarom ben ik er heel trots op dat er dit jaar meer dan 50 kramen gevuld zijn."

ETEN, DRINKEN, ACTIVITEITEN "We hebben een mooi aanbod van producten. Op de markt is naast drinken ook ruime keuze uit maaltijden en lekker hapjes, waaronder natuurlijk de echte winterse maaltijden zoals Flammkuchen en Bratwurst." Daarnaast worden er veel producten verkocht die goed onder de kerstboom passen. "Van kerstkransen tot kersttruien. Het zijn allemaal Noord-Hollandse ondernemers die bij ons op de kerstmarkt staan. Vaak ondernemers die normaal gesproken online verkopen, en nu dus vier dagen lang op de markt komen staan."

IJSPEGEL KEGELEN Naast de verschillende producten is er voor jong en oud ook genoeg te doen. Er is muziek, van de kerstman zelf en van een zangkoor. En voor kinderen zijn er spelletjes zoals ijspegel-kegelen, tafel-ijshockey en curling sjoelen. Maar de kinderen kunnen ook kerstballen schilderen, een kijkje nemen in de kerststal of op de foto gaan met de kerstman zelf.

VIER DAGEN Door de nieuwe locatie krijgt de kerstmarkt een centrale plek in het winkelgebied. De organisatoren hopen daarmee dat de markt nog meer bezoekers trekt. "Vorig jaar bezochten ruim 15.000 bezoekers de markt, we hopen dat met het grote aanbod en de mooie locatie daar nog veel meer bezoekers bij mogen verwachten." De kerstmarkt wordt ondersteund door tientallen Alkmaarse bedrijven en de gemeente Alkmaar. "Zonder deze steun was het niet gelukt. Hopelijk zien bedrijven het succes van de markt, zodat er volgend jaar nog meer liefhebbers zijn die op de markt willen staan of een bijdrage willen leveren." De markt vindt plaats van donderdag 14 tot en met zondag 17 december. Op donderdag en vrijdag is de markt van 11:00 tot 21:00 geopend en in het weekend van 10:00 tot 19:00. Meer informatie over de kerstmarkt is te vinden op www.kerstmarktalkmaar.nl