• Vrouwtje van Zweeden tussen de vluchtelingenkinderen.

    Aangeleverd

Vrouwtje helpt vluchtelingen op Lesbos

ALKMAAR Lesbos is een van de Griekse vakantie-eilanden: veel zon en mooie stranden. Lesbos is ook een vluchtelingeneiland. Dat is de laatste tijd uit het nieuws verdwenen. Lesbos ligt zes kilometer van het Turkse vasteland, en is daardoor bereikbaar voor vluchtelingen die vanuit Turkije met bootjes de oversteek wagen. Ondanks deze beperkte afstand kan de overtocht uren duren. Op Lesbos zijn vrijwilligers actief die meehelpen het verblijf van de vluchtelingen op Lesbos leefbaar te maken. De Alkmaarse Vrouwtje van Zweeden is één van die vrijwilligers. In december gaat ze voor de zevende keer naar Lesbos.

Karel Beentjes

Vrouwtje heeft een eigen vertaalbureau en ze kan zelf haar tijd indelen. Over de vluchtelingen die op Lesbos aankomen, vertelt ze: Sinds de Turkije-deal zitten vluchtelingen uit landen vast op Lesbos en de andere eilanden. Ze stromen niet meer door naar andere EU-landen. Na de afspraken tussen Italië en Libië is er een zichtbare stijging in het aantal Afrikaanse vluchtelingen. Sinds augustus is 42% van de vluchtelingen kind.

Over haar motivatie zegt ze: ,,Als je deze situatie één of een paar keer hebt gezien, en je hebt de middelen, dan blijf je helpen." In december gaat Vrouwtje werken voor Refugees4Refugees, een vrijwilligersorganisatie die is opgezet door Omar Alshakal, een Syrische vluchteling die van Turkije naar Griekenland is gezwommen. Voor Refugees4Refugees is een crowdfundingsactie gestart, zie www.whydonate.nl/refugee4refugees/event.

Vrouwtje gaat werken aan het strand aan de noordkant van Lesbos. Daar komen de bootjes aan. Ze gaat helpen met de bootjes uit zee trekken, dekens verstrekken, koken, water geven en een luisterend oor bieden. ,,Ik ga tien dagen 24 uur per dag aan de slag, draai spotdiensten en leef op adrenaline."

Over de gang van zaken op Lesbos vertelt Vrouwtje: ,,Alle vluchtelingen worden ter registratie eerst naar Kamp Moria gebracht. Dat is een oude legerbasis bedoeld voor 1500-1800 mensen waar nu meer dan 8000 vluchtelingen verblijven, deels in koepeltentjes. Kamp Moria heeft een grote betonnen muur met prikkeldraad, beperkte sanitaire voorzieningen en vaak maar drie uur stromend water per dag, de situatie is er vreselijk. In Moria worden de vluchtelingen geregistreerd. Iedereen die geregistreerd is, mag verblijven waar hij of zij wil. Men moet het alleen wel kunnen betalen. Omdat de meesten dat niet kunnen, verblijven ze noodgedwongen in de vluchtelingenkampen. Een termijn voor het eerste interview is er niet. Dit duurt van een paar dagen tot ruim een jaar. Als er kans is op erkenning na het eerste interview krijgen ze een blauwe stempel en een Griekse id-kaart. Anders krijgen ze een rode stempel op deze kaart met recht op een tweede interview. Als dat ook een rode stempel oplevert, volgt uitzetting. 90% van de vluchtelingen wordt uitgezet. Daar zijn de Grieken keihard in. Daarnaast zijn er verschillende community centers die op particuliere initiatieven draaien. In februari gaat Vrouwtje opnieuw naar Lesbos. Haar grootste vrees is nu de situatie in Libanon: een dreigende burgeroorlog en er leven een miljoen vluchtelingen.