• Een schets van het perceel dat doorkruist wordt door de N504 net buiten Koedijk.

    De Groene Oase

Voedselbos door crowdfunding

KOEDIJK De Groene Oase heeft een droom: 'een voedselbos te creëren, waar we sámen de vruchten van plukken'. Van de provincie Noord-Holland heeft de stichting hiervoor via Groen Kapitaal twee percelen met een totale oppervlakte van 5 hectare gekregen. Het perceel ligt net buiten Koedijk op de kruising van de Kanaaldijk en de N504. Maar om de droom echt te verwezenlijken is nog veel geld nodig. Via crowdfunding probeert de Groene Oase een bedrag van €3000 bij elkaar te krijgen om de aanplant van 250 bomen te realiseren. Iedere gift is welkom.

'Het voedselbos wordt een tuin, gemaakt door en voor buurtgenoten, waar we kunnen samenkomen, spelen, ontdekken, leren en ontspannen', aldus een van de initiatiefnemers Johan Lenselink. 'Samen maken we meer natuur door bomen aan te planten en een voedselbos te creëren, waar iedereen welkom is en waaraan iedereen kan meedoen! Wij van De Groene Oase in Koedijk doen alles wat in onze mogelijkheid ligt om de natuur en de mens een kans te geven om samen te groeien, te bloeien en sterk te worden. Wij kunnen dit niet alleen voor elkaar krijgen.....daar hebben wij hulp bij nodig. Jullie hulp', voegt Inge Hartog toe.

Het bermperceel van circa 5 hectare groot, op de kruising van de Kanaaldijk en de N504 wordt doorsneden door deze weg en daarom is er spraken van een noordelijk en zuidelijk gedeelte. In het zuidelijk deel heeft de stichting in 2017 met crowdfunding, 60 fruitbomen en 20 eetbare struiken geplant, met daarbij bloemen. Nu is het noordelijke deel aan de beurt voor beplanting.

Johan legt uit: 'Via een crowdfunding proberen wij een bedrag van €3000 bij elkaar te krijgen... Vraag de kerstman dit jaar eens om een boom te kopen voor het Voedselbos. Voor jezelf of een van je geliefden, je kinderen of kleinkinderen...voor je oma en opa. Gewoon omdat je ze een groene toekomst gunt. Het is goed voor alles wat groeit en bloeit...dus ook voor jou.'

Een boom is al vanaf €5 te koop. Voor dat bedrag kan de stichting een els, wilg of roos aankopen. Voor €10 wordt er een hazelnoot of bessenstruik gekocht. Wie €25 doneert, kan daar een fruitboom voor aanplanten. Een walnoot of tamme kastanje kost €50. Er zijn dus heel veel verschillende mogelijkheden.

Op 15 en 16 maart 2019 willen de initiatiefnemers, tijdens NL Doet, het voedselbos inrichten met ongeveer 250 bomen. Iedereen die een boom heeft geadopteerd, mag deze dan komen planten. 'Na zo'n drie jaar kunnen we dan gezamenlijk op expeditie voor een smakelijke ontdekkingsreis. In het voedselbos leer je wat je kunt eten én oogsten wat er zoal groeit en bloeit. Iedereen mag meeplukken en tot bloei komen.

Stichting De Groene Oase heeft een onafhankelijk bestuur. De stichting heeft ten doel: het vergroten van biodiversiteit; het verbeteren van de leefomgeving educatie voor volwassenen en kinderen het bevorderen van de sociale verbinding tussen mensen.

Wie meer wil weten over dit project kan vrijdag 11 januari naar informatieavond van De Groene Oase komen in ontmoetingscentrum de Rietschoot (Koedijk) vanaf 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op https//degroeneoase.eu.

Wil je informatie over vrijwilligerswerk of je aanmelden voor de nieuwsbrief? Dit kan via: info@degroeneoase.eu. Adopteer een boom in het voedselbos vanaf € 5 voor een rijke variëteit aan gezond voedsel of doneer via: crowdfundingvoornatuur.nl/voedselbos-koedijk.