• Ook het komende jaar worden er weer tuinen beschikbaar gesteld aan belangstellenden met een uitkering.

    Vitaminima

Vitaminima-project gaat door

Ook komend jaar volkstuinen beschikbaar

ALKMAAR Het succes van het volkstuinproject Vitaminima in de afgelopen vier jaar is voor amateurtuindersverenigingen in Alkmaar-West reden om ook het komende tuinseizoen tuinen beschikbaar te stellen aan mensen met een uitkering. Op deze manier kunnen zij een jaar lang onder begeleiding van een ervaren tuinder gratis kennis maken met amateurtuinen. De deelnemers krijgen een tuin van 50 m2 om te ervaren wat het is om voor een deel te voorzien in de eigen behoefte aan verse groente

In de afgelopen jaren heeft een groot aantal mensen met een uitkering kunnen ondervinden hoe het is om op een eigen tuintje eigen groente te telen en te oogsten. Elk jaar waren er weer een aantal deelnemers bij wie het tuinieren zo goed beviel dat ze aan het einde van het tuinseizoen vanuit het project overstapten naar een eigen tuin.

"Want," zo vertelde een van de deelnemers: "Ik vond het een geweldige ervaring, Ik heb het hele jaar door gezond en goedkoop eten en alles bloeit en zoemt in de zomer. De volkstuin is mijn supermarkt geworden. Ik kan daar heel gelukkig van worden. Ik kwam elke week weer graag schoffelen en genoot zo van derust. Jammer dat het is afgelopen."

Vanwege de enthousiaste reacties hebben de verenigingen in Alkmaar-West besloten ook het komende jaar tuinen beschikbaar te stellen aan belangstellenden met een uitkering. Ervaren tuinders zullen de deelnemers ondersteunen. De deelnemers krijgen naast gereedschap
een starterspakket met poot en zaaigoed. Het levert elk jaar een van de grootste volkstuinprojecten in Nederland op.

Ook dit jaar maakt de gemeente Alkmaar dit jaar financieel mogelijk dat op de complexen in Alkmaar West tuinen ter beschikking van het project worden gesteld. Afgelopen jaren waren binnen twee weken na publicatie in verschillende media alle tuinen al verdeeld onder de belangstellenden en moesten wachtlijsten worden geopend.

AANMELDEN Volgens Frido Schaap, coördinator en secretaris van de federatie van amateurtuindersverenigingen, is het dan ook verstandig niet te lang te wachten met aanmelden. Dit kan door een email te sturen naar secretaris@fatv.nl. Hij wijst er op dat de deelnemers er rekening mee moeten houden dat onderhoud aan de tuin, ook als het weer wat minder is, elke week wel een aantal uren vraagt. "Een van de deelnemers vertelde hem dat hij vooraf geen idee had dat onkruid net zo snel groeit als de spinazie en dat hij door de weersomstandigheden weleens een weekje moest overslaan. Uiteindelijk maakte de oogst dan weer veel goed."

Voor aanvullende informatie kunnen mensen contact opnemen met Frido Schaap: secretaris@fatv.nl. Bij de Federatie ATV Alkmaar en Omstreken zijn ATV de Volharding, ATV de Kromme Sloot, ATV de Hoefmolen, ATV de Omval, ATV de Rekere, ATV de Zes Wielen, ATV Koedijk (twee locaties), ATV de Vrijheid, ATV de Meerweg, ATV 't Spruitje en ATV de Westdijk aangesloten. Meer info op fatv.nl.