• Grote Kerk

Uniek: Vijf grote meesters tegelijk te zien

ALKMAAR Dit voorjaar zijn in de Grote Sint-Laurenskerk en Stedelijk Museum Alkmaar eenmalig werken van Jacob van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Salomon van Ruysdael, Pieter Saenredam en Caesar van Everdingen tegelijk te zien.

Ter ere van het 500-jarig jubileum van de Grote Sint-Laurenskerk zijn de zijluiken van het altaarstuk van Van Heemskerck, het grootste ooit gemaakt in de Nederlanden, vanuit Linköping (Zweden) tijdelijk teruggekeerd naar Alkmaar, waar ze tentoongesteld worden op hun oorspronkelijke plaats op het hoogkoor in de Grote Sint-Laurenskerk. In deze kerk zijn ook de beschilderde orgelluiken van Van Everdingen te zien en de gewelfschildering 'Het Laatste Oordeel' van Van Oostsanen. In combinatie met de tentoonstelling 'Ruysdael & Saenredam, meesterwerken van de Grote Kerk' in het Stedelijk Museum Alkmaar zijn hiermee topstukken van vijf grote Gouden-Eeuwmeesters tegelijk in de stad te zien. Dat is niet eerder vertoond.

Van Heemskerck schilderde het Laurentius-altaarstuk speciaal voor de Grote Sint-Laurenskerk: de naamgever van de kerk, Sint Laurens, is prominent aanwezig. Het werk hangt sinds de Reformatie in Zweden. Speciaal voor de verjaardag van de kerk is het na 430 jaar voor even terug in de Grote Sint-Laurenskerk.

De gewelfschildering 'Het Laatste Oordeel' van Van Oostsanen is normaliter alleen te zien vanaf de begane grond, tientallen meters lager. Dit jubileumjaar is het van dichtbij te bewonderen: tijdens 'Klim naar de hemel', kan de bezoeker via een raam in het dak naar binnen om vervolgens oog in oog te staan met dit meesterwerk van Van Oostsanen. Stedelijk Museum Alkmaar verzorgt tot en met 10 juni een tentoonstelling over Ruysdael en Saenredam. Ruysdael schilderde in totaal dertien gezichten op de Grote Sint-Laurenskerk, waarvan er acht in het museum worden getoond. Saenredam staat bekend om zijn interieurschilderingen: hij schilderde het kerkinterieur anno 1661. Ook is in het museum tegelijk met de vertoning van de luiken in de kerk een presentatie te zien over de totstandkoming van het altaarstuk van Van Heemskerck.