• De presentatie van ‘Toekomst van Alkmaar'. V.l.n.r. Hans van de Leygraaf, wethouder Victor Kloos, Adjiedj Bakas en Tirza Schraa.

    Rob Verhagen

Trendwatcher adviseert over toekomst van Alkmaar

ALKMAAR Afgelopen vrijdag kwam ondernemend Alkmaar samen in de Grote Kerk voor de ondernemersborrel van gemeente Alkmaar. Thema deze editie was de 'Toekomst van Alkmaar' en dus werd trendwatcher Adjiedj Bakas gevraagd de aanwezigen een inkijkje te geven op het Alkmaar van 2040.

Els Schipper

Wethouder economische zaken Victor Kloos opende de avond onder het imposante kerkorgel en vertelt dat het goed gaat met Alkmaar: "Onze prachtstad bruist van economische activiteit.".

Dan is het de beurt aan Adjiedj Bakas, die zich verdiepte in de kansen voor Alkmaar. Dit deed hij niet alleen, maar samen met input van inwoners en ondernemers die eigen ideeën, dromen en visies over de toekomst van Alkmaar met hem deelden. De uitkomst staat in het trendboek 'De toekomst van Alkmaar', die alle ondernemers aan het einde van de avond overhandigd krijgen.

SLURF Volgens Bakas moet Alkmaar snel kiezen: wil het de 'Kop van de muis' zijn, of de 'Slurf van de olifant'. Waarmee met de olifant hoofdstad Amsterdam wordt bedoelt. Zelf adviseert hij het laatste, door te fuseren met de BUCH-gemeenten. "Dan wordt Alkmaar de Noordelijke entree van de metropoolregio Amsterdam, niet door te fuseren met Heerhugowaard", aldus de trendwatcher. De enthousiaste visionair stelt nog voor deze entree te markeren met een reusachtige 'soldaat van oranje'; een kolossaal beeld van dertig meter hoog.

VARKENS Bakas krijgt de lachers op zijn hand als hij beweert dat Alkmaar Miss Piggy als beschermvrouwe moet kiezen en er schattige mini-varkentjes als toeristentrekker door de straten van Alkmaar moeten huppelen. "Het varken is immers het beest van de toekomst en gaat ons redden, nu al worden er met CRISPR-technologie menselijke organen in varkens gekweekt", vertelt hij.

In het boek lezen we dat Bakas Alkmaar al met al toekomstbestendig vindt: met focus op duurzaamheid en gezondheid en het hard werken aan gastvrijheid. "Alkmaar heeft alles in zich om uit te groeien tot glorieuze noordpunt van de randstad. Laat de Alkmaarse victorie dit keer een economische zijn!"