• Schaatstalent Yanick de Hoogd traint hele jaar door.

    Bert Boer

Toptalent schaatsen Yanick de Hoogd traint de zomer door

ALKMAAR “Ik wilde altijd al skeelers hebben.” 14-jarige Yanick de Hoogd lijkt een natuurtalent te zijn. Op 5-jarige leeftijd werd hij op het ijs gezet en schaatste direct weg. Te jong nog voor wedstrijden pikte de Alkmaarse IJsclub hem direct van het ijs. Mogelijk een topper in spé. Nu 9 jaar verder lijkt het er verdacht veel op. Yanick schetst wat een topschaatser in de zomer doet. Zijn doel is de absolute schaatstop te bereiken.

De zomertraining liegt er niet om. Schaatsen is geen sport die alleen in de winter aandacht vraagt. In de warmere periodes van het jaar ziet een trainingsweek er als volgt uit. De in Heerhugowaard woonachtige Yanick traint in de hele regio. Maandagavond hardlopen in het bos van Heiloo. Dinsdag volgt krachttraining in het Sportpaleis. Op woensdag staat er een skeelertraining op de baan in Warmenhuizen op het programma. Donderdags wielrennen en vrijdag weer hardlopen, dan op de atletiekbaan van Hylas. Zaterdag mag er gerust worden om vervolgens op zondag de week af te sluiten met een fietstraining door Noord-Holland. “Heerlijk die afwisseling met schaatsen.” Yanick geniet van het sportieve leven.

Het vraagt wel wat van het hele gezin. Vader Jeroen schetst hoe hij samen met vrouw Annieke Yanick ondersteunt in zijn passie. “Logisch dat we hem naar trainingen brengen en faciliteren met materialen.” Schaatsen, skeelers, mountainbikes, racefietsen worden ook aangeschaft om Yanick optimaal te kunnen laten trainen. Daarnaast is er de bekostiging van reizen voor de talentvolle zoon. Vorig seizoen bijvoorbeeld deed Yanick mee aan de International Children Winter Games in Lake Placid (Amerika). Een mooie reis met mooie resultaten. Yanick haalde in het sterke internationale veld goud op de 500 en 1000 meter. Daarnaast was er ook nog een bronzen plak op een nieuwe schaatsbattle, de massastart. “En dan te bedenken dat ik zelf niet verder kwam dan hockeyschaatsen.” Jeroen benadrukt dat Yanick weliswaar niet uit een heel sportieve familie komt. Alhoewel, dochter Amber springt hoog op de trampoline en doet een stevige krav maga. Maar met een groot hart faciliteren ze zoon Yanick in zijn sportbeoefening. In het aankomende winterseizoen 2019-2020 staan de NK junioren, gewest wedstrijden en de internationale Vikingrace op het programma.

Yanick schaatst slechts 40 seconden over een 500 meter. De dubbele sprintafstand van 1000 meter gaat in 1.22. En de 1500 wordt afgeraffeld in 1.56. Hele scherpe tijden voor een 14-jarige. Als kleine jongen al reed hij de persoonlijke records van wereldtoppers als Koen Verweij die toen net zo oud waren uit de boeken. Het belooft wat met deze Don Bosco scholier uit Heerhugowaard. Hij kijkt, praat en leeft als een topsporter. Zo pakt hij voldoende rust. Want in het programma ontbreekt zeker niet de benodigde ontspanningstijd achter de FiFa playstation. Net als elke andere tiener chillt Yanick menig uurtje achter het scherm. Een goede werk-rust balans. Net als op de schaats. Yanick is gezegend met een goede techniek. Met de juiste begeleiding vanuit het gezin en ijsclub kan dit toptalent een heel eind komen.