• Aangeleverd

Toonkunstkoor pakt uit in Grote Kerk Alkmaar

ALKMAAR Toonkunstkoor Alkmaar pakt deze feestmaand uit met Bach en Händel. Op zondag 10 december treden de koorleden op in de Grote Sint Laurenskerk vanaf 14.00 uur. De werken het Dettingen Te Deum van G.F. Händel en het Magnificat en Kantate nr. 110 van J.S. Bach zijn te horen.

Händel schreef het Dettingen Te Deum ter ere van de overwinning van het Britse leger en bondgenoten op het Franse leger in de Slag om Dettingen die plaatsvond op 27 juni 1743. Het is een grote, krijgshaftige lofrede dat na een korte instrumentale inleiding begint met het triomfantelijke, jubelende koor met trompetten en trommels: 'We praise Thee, O God!'. Het eindigt in een uitbarsting van krachtige harmonieën: 'O Lord, in Thee have I trusted'.

VIJF STEMMEN Het Magnificat is een van de populairste vocale werken van J.S. Bach. Het is gecomponeerd op Latijnse tekst voor vijf stemmen: twee sopranen, alt, tenor en bas. Bach schreef het Magnificat in 1723 voor kerstmis. In 1733 maakte hij een nieuwe versie, zonder kerstliederen en in een andere toonsoort. Deze laatste versie brengt het koor ten gehore.

Kantate 110 componeerde Bach ook voor kerstmis. Hij gebruikte een Duitse tekst uit 1711 van Georg Christian Lehms: 'Unser Mund sei voll Lachens'. Het is geschreven voor vier solisten en vierstemmig koor. De eerste uitvoering vond plaats op 25 december 1725.

Deze stukken zijn opnieuw te horen op zondag 10 december in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar. Het optreden van het Toonkunstkoor Alkmaar begint om 14.00 uur, de kerk is om 13.00 uur open. Het koor staat onder leiding van dirigent Marcel Joosen in samenwerking met orkest Philharmonia Amsterdam en organist Cor Brandenburg. Solisten zijn Aliya Akhmadeeva (sopraan), Avaline Roth (sopraan), Martine Straesser (alt), Peter Vos (tenor), Frans Fiselier (bas).

KAARTEN De entree is inclusief het programmaboekje en een consumptie in de pauze. Kaarten kosten 27,50 euro en zijn verkrijgbaar via 072- 5150058 of 072-5151673 en bij de voorverkoopadressen. Vrienden van de Grote Kerk krijgen korting op vertoon van hun pas. Meer informatie via www.toonkunst-alkmaar.nl.