• De acteurs van Vrij Zijn.

    Caesar van Everdingen

Theaterspektakel met echte paarden van het Vrij Zijn Theater

ALKMAAR 'Levenskunst' is de veertiende productie van het Vrij Zijn Theater in Alkmaar en vertelt de verhalen achter de personen, die we op de doeken van Caesar van Everdingen, tegenkomen. Van Everdingen (1616-1678), is een van de meest belangrijke schilders van het Nederlands Classicisme, die onder andere de Orgelluiken van de grote kerk in Alkmaar heeft geschilderd. De theatervoorstelling gaat vrijdag 8 juni in première in het A.F. Vrij Zijn Theater aan de Madame Curiestraat 2a en is dan nog tot en met 24 juni te zien. Bijzonder detail is dat er echte paarden gebruikt worden tijdens de voorstelling.

Deze nieuwe historische Vrij Zijn productie gaat weer een stukje Alkmaarse geschiedenis brengen. Aan de hand van de schilderijen van Caesar van Everdingen nemen de acteurs, dansers, koor en paarden het publiek mee naar de verhalen achter de schilderijen van Alkmaars grootste meester. Hij werkte mee aan de decoratie van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, waarvoor alleen maar de beste schilders van het land werden benaderd. Hij heeft de buitenzijde van de grote orgelluiken van de Grote Kerk in Alkmaar geschilderd en ook vele historisch stukken. Hij was bekend om het weergeven van de menselijke huid en kon stoffen op het doek bij wijze van spreken bijna tot leven wekken.

'Tot leven wekken!' Dat heeft Vrij Zijn geïnspireerd. Daarom heeft regisseur Anderson Farah (ook verantwoordelijk voor het script) gekozen om niet over het leven van Van Everdingen te vertellen, maar over de mensen die hem geïnspireerd hebben en zijn verhaal hebben geromantiseerd.

Zelf zegt de regisseur daarover: 'Het is geschiedenis met een glimlach en alsof het vandaag gebeurd zou kunnen zijn, herkenbaar en toegankelijk. Zoals men inmiddels gewend is bij Vrij Zijn, wordt er gedanst, gezongen en rijden de paarden in een prachtige choreografie over het toneel. Alle reden dus om in juni te komen genieten.'

De première is 8 juni om 20.00 uur. Verder zijn er voorstellingen: op 9, 15, 16, 22 en 23 juni om 20.00 uur én matineevoorstellingen vanaf 15.00 uur op 10, 17 en 24 juni.Kaarten zijn verkrijbaar op www.af-vrijzijn.eu