• Coördinator Tanja Schipper voor Praethuys.

    Ed Schut

't Praethuys: een warm onthaal en een luisterend oor

ALKMAAR "'t Praethuys is een inloophuis voor mensen die geraakt zijn door kanker", vertelt Tanja Schipper, coördinator. "Dat zijn de kankerpatiënten zelf, maar ook hun naasten. Nabestaanden van overleden patiënten vinden ook hun weg naar ons." Naast de inloopfunctie, de basis van 't Praethuys, worden ook veel activiteiten georganiseerd.

Ed Schut

Tanja: "Wij bieden de mogelijkheid tot lotgenotencontact." Zo is er de groep prostaatkankerpatiënten en hun partners. Het is bedoeld voor de mannen, maar hun vrouwen of mannen zijn ook welkom. Tanja: "Dat werkt heel goed. We merkten dat met name het onderwerp seksualiteit lastig was. We hebben toen een speciale avond over dit onderwerp georganiseerd onder leiding van een psycholoog – seksuoloog uit het ziekenhuis."

Een andere lotgenotengroep is die van de nabestaanden. Zij worden begeleid door vijf geschoolde vrijwilligers, allemaal deskundig waar het gaat om rouwbegeleiding. De derde groep lotgenoten is die van de patiënten met uitzaaiingen. Die wordt door Tanja zelf begeleid. "Hier komt mijn expertise goed van pas. Ik werk al 31 jaar met kankerpatiënten en ben opgeleid als oncologieverpleegkundige." Het is wel een zware groep. "De mensen met uitzaaiingen weten dat ze niet meer beter worden. Soms neem ik een verhaal dat me extra raakt wel mee naar huis."

Er is ook een psychologe verbonden aan 't Praethuys. Sinds maart leidt zij de herstel- en balansgroep, puur bedoeld voor degenen die genezen (schoon) zijn verklaard. Tanja: "Schoon verklaard zijn, wil niet zeggen dat alles nu achter de rug is. Velen kampen met aanzienlijke naverschijnselen als zware vermoeidheid en verminderde cognitie. De impact en intensiteit van de behandeling – operatie, bestraling, chemokuren – is enorm."

't Praethuys biedt ook de nodige ontspanning, zoals de wandelgroep voor nabestaanden. Even niet met de ziekte bezig zijn, het verstand op nul. Massage, hand- en voetverzorging, gezichts- en schoonheidsbehandeling worden ook aangeboden. Een hele mooie manier om iemand in een moeilijke periode te ondersteunen is creativiteit. Je kunt in 't Praethuys werken met speksteen of zingen in het koor 'Zingen voor plezier'.

Terug naar het lotgenotencontact. Naast de op de verschillende types kanker gebaseerde groepen zijn er ook groepen van jonge leeftijdsgenoten die geraakt zijn door kanker. Deze groepen bestaan uit naasten en nabestaanden van kankerpatiënten. Er is de Kidsclub Pardoes voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, Talk2gether voor jeugdigen tussen 12 en 18 jaar, en Club1835 voor jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Elk van deze groepen wordt op vakkundige wijze begeleid door deskundige en bewogen vrijwilligers. Op de website kunt u het interview lezen met gastvrouw Linda Rasch en trouwe gast Gijs, die ondanks zijn leeftijd (20) nog geen afscheid kan nemen van Talk2gether. 't Praethuys is makkelijk te vinden, aan de Westerweg 50, tegenover het Murmellius Gymnasium. Binnenlopen kan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.30 uur. De betrokken gastvrouwen ontvangen bezoekers graag met een kopje thee of koffie. U kunt altijd iemand meenemen.

't Praethuis is bereikbaar via info@praethuys.nl en 072-5113644. Linda Rasch over Talk2gether, de groep voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar: "Deze groep bestaat uit jongeren met een ouder met kanker. Die nu kanker hebben of overleden zijn aan kanker of juist schoon zijn verklaard. Voor deze jongeren is het een rollercoaster aan emoties. Ze hebben heel veel aan elkaar, ze begrijpen elkaar." Soms is bij een jongere thuis 'z'n emmertje vol', zoals dat in de groep genoemd wordt. "De één vlucht dan naar z'n kamer, de ander raakt in paniek, weer een ander gaat volledig op slot. Dat horen ze dan van elkaar." Hoe ga je daarmee om, en hoe kun je ook een andere manier vinden om daarmee om te gaan? "Ze krijgen ideeën van elkaar. Wij als begeleiders zijn geschoold, we kunnen sturen, maar het meest hebben ze aan elkaar. Dat is de kracht van deze groep." Ook Linda neemt haar werk wel eens mee naar huis. "Soms, als het gesprek heel emotioneel is. Dan vraag ik me wel eens af: hebben we het wel goed afgesloten? Maar over het algemeen krijg je zoveel energie uit deze groep, het is zo mooi wat ze elkaar geven."

Gijs is 20. Zeven jaar geleden verloor hij zijn moeder. "Mijn rol is veranderd in de groep, ik geef nu meer advies. Ik heb veel doorgemaakt, ik heb ervaring. Ik weet wat er speelt en wat belangrijk is." Soms zijn er triggers. Kerstmis bijvoorbeeld. "Dat kan ik niet echt meer vieren. Als ik hier zeg: 'Kerstmis is klote', dan begrijpen ze dat meteen. Ze vinden het zelf ook. Bij m'n examenuitreiking had ik het ook." Zijn zus heeft Talk2gether ook een paar keer bezocht. "Maar zij zei dat ze door wilde met haar leven. Zo heb ik veel jongeren zien komen en gaan." Maar hij blijft nog steeds komen, hij heeft hier nog steeds steun aan. "Ik heb vooral een goeie klik met een meisje dat hier al net zo lang als ik komt. Wij doen niet aan smalltalk, wij gaan meteen de diepte in. Dat vind ik fijn." Hij merkt wel dat de gedachte aan zijn moeder wat minder speelt. "Ik ben nu het huis uit, aan een studie begonnen, ik ontdek het studentenleven. Mijn leven begint te veranderen, ik word volwassen. Aan de andere kant: ik studeer toegepaste biologie, net als mijn moeder…"