• Jesper en E.J. samen met directeur Brian van der Vliet in de studio.

    Theo Annes

StraatGeluid steunt jongeren

ALKMAAR "Toen ik bij StraatGeluid kwam, had ik direct een klik met E.J.", vertelt jongerencoach Jesper van der Pol (33). "StraatGeluid is voor jongeren die vastlopen in hun ontwikkeling door bijvoorbeeld drugsgebruik of niet meer naar school gaan. Of die thuis onhandelbaar zijn. E.J. was zo iemand."

Ed Schut

"Op mijn achttiende had ik een probleem met wietgebruik", vertelt E.J. Mathijsen (nu 20). "Ik stopte met school en met mijn baan in een restaurant in Bergen en heb op de begeleide woonvorm een jaar lang depressief op de bank gehangen. Tot iemand mij op StraatGeluid wees. Daar kon ik direct aan de gang." Hij volgde een aantal workshops, waaronder kickboksen, MMA en bootcamp, om zich lekker uit te leven. Hij speelt gitaar en toetsen. Coach Jesper: "Muziek is hier het voornaamste middel voor de jongeren om hun verhaal te vertellen. Wat in een gesprek stroef gaat, kan in een zelfgeschreven rap tot bloei komen. Ze kunnen dan hun gevoel een plek geven, dat kan therapeutisch werken. " StraatGeluid heeft huiskamers in wijkcentra waar de jongeren van die wijk kunnen binnenlopen. Een pooltafel, een tafeltennistafel en een tafelvoetbalspel gaan gepaard met een comfortabele zithoek. Naast het hoofdkwartier De Rekere aan de Drechterwaard 16 zijn er huiskamers in Overdie, Vronermeer en Het Rooie Dorp (De Wachter). Jesper: "'s Ochtends besteden we aandacht aan vakken als Nederlands, Engels en wiskunde, om de schoolverlaters bij te laten blijven. We stimuleren hun brein, zodat ze uiteindelijk terug kunnen keren in de schoolbanken." Niet elke jongere heeft dit als doel. Jesper: "Sommigen willen aan de slag in de muziekwereld, bij defensie of met auto's gaan werken. We volgen de wens van de jongere, het zijn allemaal trajecten op maat." Ook E.J. heeft zijn eigen traject voor ogen. "Toen ik hier kwam, wilde ik in de techniek. Na een afgewezen stageplaats ging ik met Jesper 'terug naar de tekentafel'. Nu weet ik echt wat ik wil: in de zorg werken. StraatGeluid bood me intern een stageplaats. Ik begeleid nu elke maandag- en dinsdagmiddag in Overdie kinderen van de basisschoolleeftijd die spelletjes komen doen. Volgend schooljaar ga ik, na een toelatingstoets, beginnen met een 4-jarige opleiding HBO-social work." Maandag- en vrijdagochtend helpt hij in De Rekere bij de begeleiding van de inloop van de jongeren in de middelbare schoolleeftijd. Jesper: "E.J. maakt heel rustig, met kleine stapjes, de transitie door van jongere naar begeleider." Dinsdagochtend, woensdag en donderdag is E.J. te vinden in het Bedrijfshuis in Langedijk. E.J.: "Dat is een pand dat we van de grond af hebben leeggetrokken en opgeknapt. Een mooi project." Op vrijdagmiddag tenslotte is E.J. in De Loods, een garage in de Beverkoog. "Naast een autobrug waar we auto's spuiten en repareren hebben we daar een kledinglijn opgezet onder de bezielende leiding van Mitta. Hij is niet alleen ontwerper, maar ook tattoo-artist. Deze is van hem." En trots laat hij zijn onderarm zien. "Om te oefenen mogen we de auto van directeur Brian gebruiken. Daar doet hij niet moeilijk over."
Samen met collega Vanessa Macias neemt Jesper ook de ambulante begeleiding op zich. "Dat gaat van het inschrijven bij de gemeente als woningzoekende tot het goed voor jezelf zorgen, van het omgaan met geld tot een goed dag- en nachtritme." Ben je als jongere nieuwsgierig geworden naar wat StraatGeluid voor jou kan betekenen? Loop dan eens binnen bij één van de huiskamers. Op Facebook wordt elke dag vermeld waar en hoe laat je terecht kunt. Zie ook www.straatgeluid.nl.