• Talisa van der Fluit, Winnares in Heerhugowaard, 6 juni 2018 (foto; Paul van der Molen)

    Paul van der Molen

Sprinttriathlon Circuit Noord-Holland

ALKMAAR Geen wonder dat Talisa Van Der Fluit topfavoriete is voor het Noord-Hollandse sprinttriathlon circuit. De energie spat van deze Nieuwe Niedorpse af. Als voormalig gymdocent tref ik haar in het Noord-West Ziekenhuis Alkmaar, waar ze de opleiding tot operatie-assistente volgt. Een fulltimebaan met een combinatie tussen werken en leren.

Bert Boer

'Sprinttriathlon doe ik voor de lol. Heerlijk die spanning tijdens de races.' Talisa heeft een verleden in de duathlon. Dat is lopen, fietsen, lopen en geen zwemmen. Dat is namelijk haar minste onderdeel. Ze heeft ook ervaringen met de duathlon in Frankrijk opgedaan, daar is het niveau hoger. Met het Nederlandse team reikte haar prestaties tot een zilveren medaille op de EK.

De drive om een hele triathlon te voltooien, heeft Talisa niet. 'Mijn partner Joris gaat in september zijn debuut maken op de hele in Almere.' Zelf heeft ze weleens een halve gedaan in een door haar gewenste eindtijd onder de vijf uur. Het werd kantje boord, 4 uur en 59 minuten. Maar nu dus de races. Trainingen hiervoor zijn goed te combineren met werk en opleiding. 'Ik train weleens mee met Joris, maar stop dan halverwege.' Een sprinttriathlon is een achtste van de totale afstand. Er wordt 500 meter gezwommen, 22 kilometer gefietst en 5 km hardgelopen. De eindtijd van Talisa is meestal iets meer dan één uur! 'Vaak moet ik jagen bij het fietsen om de opgelopen achterstand bij het zwemmen goed te maken. Met het lopen, maak ik het dan af.' Daar ligt ook haar basis. Ze is gestart als 400 en 800 meter loopster op de baan en met 5 en 10 kilometers op de weg. In haar ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) tijd stapte ze ook op de fiets. De passie voor de combinatie zwemmen, fietsen, lopen, is gekomen door de klassieker onder de race triathlons, die van Nieuwe Niedorp. Deze komt langs het ouderlijk huis en is een heuse dorpshappening met heel veel toeschouwers.

Heerhugowaard heeft ze inmiddels gewonnen op 6 juni. Al was het wel spannend, inderdaad weer jagen bij het fietsen. Op 20 juni volgt Langedijk, twee weken later, altijd de eerste woensdag in juli de klassieker in haar geboorteplaats en de afsluiting vindt plaats in Schagen. Het circuit geeft wel een extra dimensie. De winnaar is toch maar even de beste van Noord-Holland. Talisa doet sowieso wel mee. De aanmoedigingen, de aanpak, het parcours, het gevoel, zo leuk om te doen. Materiaal is wel een issue. 'Op mijn tijdritfiets ga ik toch harder. En mijn wetsuit maakt me wat sneller in het water.' De wissels van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar lopen, zijn op de korte afstand van belang. Het is zaak geen kostbare seconden te verliezen.

De triathlon wordt populairder. 'We merken het op onze club DTC Heerhugowaard.' Elk jaar organiseren ze een zomercursus die steeds massaler bezocht wordt. Zeker bij de mannen. In het circuit doen inmiddels circa 50 vrouwen mee en enkele honderden mannen. De parcoursen maken ze ook steeds leuker. Veel supporters die de sporters meerdere keren voorbij zien komen op de plaatselijke rondes. Ook hebben deelnemers zicht op hun positie in de race. Nog drie Sprint triathlons te gaan, leuk vooruitzicht.