• Sebastiaan Zweep en Ruben van der Zee tonen het Alkmaars Geuzenbord.

    Bob de Mon

Spellen voor de winteravond

ALKMAAR Ook een beetje uitgekeken op digitale spelletjes? Spelletjes die weliswaar de verveling verdrijven, maar nauwelijks gezelligheid bieden? Gelukkig zijn de winteravonden nog lang niet om en is er op zondag aanstaande gelegenheid om daar iets aan te doen.

Bob de Mon

Op 23 februari wordt er voor de eerste keer een spellenbeurs in Alkmaar gehouden, van 10.00 tot 17.00 uur bij Mare Nostrum aan de Arubastraat 2. Een beurs waar iedereen een twintigtal spellen kan uitproberen. Deze beurs is een idee van Ruben van der Zee. 'Ik loop al jaren te roepen dat de beurzen voor niet-digitale spellen niet alleen in Eindhoven gehouden mogen worden. Daar komen weliswaar ook veel Noord-Hollanders, maar het gros blijft toch liever dicht bij huis. Gelukkig heb ik Sebastiaan Zweep van de Spellentoren op de Koningsweg bereid gevonden om samen die beurs naar Alkmaar te halen. Je ziet dat heel veel mensen uitgekeken zijn op alle digitale spelletjes, die je in je eentje speelt.'
Er is tegenwoordig zoveel meer dan Ganzenborden, Mens-Erger-Je-Niet en Monopoly. Tijdens de grootste spellenbeurs in Europa in het Duitse Essen, werden maar liefst elfhonderd nieuwe spellen uitgebracht. Een van de Alkmaarse, nieuwe spellen is het Alkmaars Geuzenbord, door de Spellentoren uitgebracht in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar. 'Het spel is gebaseerd op de polstokbriefjes, die Maarten Pieterszoon van der Mey in 1573 naar slot Schagen bracht, waarna de polders rondom Alkmaar onder water werden gezet en de Spanjaarden op 8 oktober afdropen.' Saillant detail in dit verhaal is dat Maarten van der Mey in hetzelfde huis aan de Koningsweg woonde waar nu de Spellentoren is gehuisvest.

'Een nieuwe trend in de spellenwereld is dat de spelers niet meer tegen elkaar spelen, maar samen een verbond vormen om het bord te verslaan. Een soort tegenhanger van Mens-Erger-Je-Niet dus. Dat schept een extra vriendenband. Die vriendenband is ook merkbaar in de winkel van Sebastiaan Zweep. 'Ik ben twee jaar geleden met deze winkel begonnen en in die tijd is er toch het een en ander gebeurd. Mijn winkel is vrijwel iedere dag een ontmoetingsplaats voor spelliefhebbers geworden. Mensen mogen hier een spel op hun gemak uitproberen en daarna beslissen of ze het willen aanschaffen of niet. Sommigen spreken echter ook gewoon met elkaar af om hier gezellig een middagje door te brengen. Tegen sluitingstijd moet ik ze vaak vriendelijk verzoeken het spel te staken. Het zijn ook de mensen die iedere derde vrijdagavond naar het Koffiehuis hier aan het eind van de straat komen. Dan organiseer ik daar het Spellencafé.'
Ruben van der Zee: 'Aan de Spellenbeurs nemen ook een standhouders deel. Die geven uitvoerig uitleg over een twintigtal spellen, die buiten de geijkte paden van het traditionele bordspel liggen. Men kan daar het spel zelf ook uitproberen en dan pas aanschaffen als men het echt leuk vindt. Onze opzet is jongeren en volwassenen samen te laten ervaren hoe leuk het is om een middag of avond met elkaar aan tafel te zitten zonder Iphones of tablets. Voor iedere leeftijd is er een ruime variatie in spellen. Naast de bekende bordspellen zijn daar ook spellen als Magic:The Gathering, Dungeons & Dragons en Warhammer te vinden.