• Lokale ondernemers lanceren Grote Kerk-lekkernijen in het kader van het 500-jarig jubileum van het monument

    Erna Faust

Speciale Alkmaarse lekkernijen voor '500 jaar Grote Kerk'

ALKMAAR De opening van '500 jaar Grote Kerk' is nabij. Kort voor de aftrap van het feestjaar lanceerden enthousiaste ondernemers lekkernijen met als inspiratiebron de jarige Grote Kerk. Zo kun je in het jubileumjaar proeven van een nieuw Alkmaars kaasje, bier en brood.

Els Schipper

De heren van de Alcmaersche bierbrouwerij de Die proosten op het jubileum van de kerk. En dat doen ze met hun nieuwste biertje, de vierde uit de hand van de nog relatief jonge brouwerij. Na typisch Alkmaarse bieren als Dirk Duyvel blond, 8 October Ontzetter en 't Swaart van Cabeliau, is het nu de beurt aan 't Cieraedt van Alkmaar. Een speciaalbier gebrouwen voor het jubeljaar.

Erwin Rempt, mede-eigenaar van de brouwerij: "Met dit bier brengen we een eerbetoon aan de jarige kerk. We hebben er een fris, fruitig en licht blondbier van gemaakt." Het bier is natuurlijk te proeven in de Grote Kerk zelf, maar ook bij andere horeca rondom het Kerkplein en te koop in Bierwinkel Alkmaar.

GROTE-KERK-BROOD Vers uit eigen bakkerij presenteert Fermento het Grote Kerk-brood. Henk van der Wal, coördinator bij Fermento, licht toe het recept samen met de molenaar van korenmolen 't Roode Hert ontwikkelt te hebben. "We wilden een zo eenvoudig mogelijk brood, dat 500 jaar geleden ook op de Alkmaarse broodplanken gelegen zou kunnen hebben", aldus Henk, "een zwaar en lekker brood, met lokale ingrediënten." Het logo van '500 jaar Grote Kerk' prijkt in meel op de broodbol.

PITTIG KAASJE Kaan's Kaashandel huist al meer dan een eeuw aan de voet van de Grote Kerk. En dus was het voor het familiebedrijf een logische stap een jubileumkaasje te maken. Klaas Kaan vertelt ons dat het een pittig kaasje is geworden. Een klein Noord-Hollands Beemsterkaasje, in eigen pakhuis gerijpt. Als laatste is er nog de chocolade van de Heerhugowaardse Lagosse. Een tablet met daarop de afbeelding van de Grote Kerk. De chocoladeproducent is nog op zoek naar lokale ondernemers die de chocolade-herinnering aan consumenten wil verkopen.

DUBBELE OPENING FEESTJAAR Het openingsspektakel van de viering is op 16 februari aanstaande. Alle inwoners van Alkmaar worden uitgenodigd voor de feestelijke opening van dit bijzondere jubileumjaar. De kerk vertelt tijdens deze avond wat het de afgelopen vijf eeuwen heeft meegemaakt. Om 19.00 uur begint de kerk te vertellen en ontstaat er een magisch schouwspel. Onder andere de Alkmaarse zangeres Giovanca en een lokaal popkoor verlenen hun medewerking aan het openingsprogramma. Vanwege de verwachte hoge opkomst is besloten de licht- en geluidsshow tweemaal op te voeren, om 19:00 en 20:30 uur. Tussen 19.30 en 21.00 uur zijn alle bezoekers ook welkom in het Stedelijk Museum Alkmaar om de tentoonstelling 'Ruysdael en Saenredam, Gezichten op de Grote Kerk' te bekijken. De tentoonstelling is deze avond vrij toegankelijk. Meer informatie over de viering van '500 jaar Grote Kerk' op grotekerk-alkmaar.nl.