• SONY DSC

    Museum Jan Boon
  • SONY DSC

    Museum Jan Boon

Slibaardewerk in Museum Jan Boon

DE RIJP Museum Jan Boon in De Rijp sluit aan op de tentoonstellingen over slibaardewerk in Museum In 't Houten Huis in De Rijp, het Raadhuis in Graft en het Stedelijk Museum Alkmaar. In Museum Jan Boon, gevestigd in Het Walhuis (de ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat, tussen de percelen 146 en 148) staan de vindplaatsen centraal.

De jutters van het land, gravers, speurders, poetsers en herstellers uit de dorpen van de Eilandspolder en daarbuiten, vertellen hier hun verhaal. Eeuwenoude scherven, delen van gebruiksvoorwerpen die verloren zijn gegaan of gedumpt in een sloot, omlijst door foto's en herinneringen, sieren de vitrines. Zorgen deze scherven ook voor het spreekwoordelijke geluk? Jazeker; de vinders zochten net zolang door totdat met enige zekerheid alle onderdelen van een schotel, pan of pot op de vindlocatie uit de grond tevoorschijn waren gekomen. Bij de een begon na een grondige schoonmaak het spannende proces van zo goed mogelijk restaureren. Met een beetje geluk kreeg de vondst zijn oorspronkelijke uiterlijk weer terug. Bij de ander verdween de scherf in een kastje, in een krat met nog meer vondsten of prominent in het zicht. Een groot aantal van deze schatten is tot en met eind oktober 2019 te zien op de bovenverdieping van Museum Jan Boon. Op de begane grond exposeert Maarten Bakker uit De Rijp tot en met eind juni zijn tekeningen en aquarellen.
Museum Jan Boon is Zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open. Gratis entree en gratis Jan Boon wandelroute. www.museumjanboon.nl.