• Ruben Timman

Sjoerd uit Graft bij de laatste 10 kandidaten Project Rembrandt

GRAFT In het nieuwe NTR programma Project Rembrandt, gepresenteerd door Annechien Steenhuizen, wordt in acht afleveringen op zoek gegaan naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Uit 50 kandidaten zijn 10 gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Sjoerd uit Graft wist het gisteren tot de laatste 10 te schoppen.

De eigenzinnige Sjoerd viel in de eerste aflevering al gelijk op. Hij gaat graag zijn eigen weg en is dan ook niet echt gediend van de adviezen van docente Iris Frederix. Toch valt zijn talent niet te ontkennen en kiest Iris hem in haar team. Hij hoopt het ver te schoppen en schat zijn kansen in de competitie hoog in.

Iedere aflevering voeren de deelnemers nieuwe opdrachten uit, en treden op die manier in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Hierbij worden ze gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en ontwerper & docent Jaap Godrie, die ieder vijf deelnemers onder hun hoede nemen. Sjoerd zal in het programma begeleid worden door docente Iris.

De opdrachten brengen de schildertalenten naar prachtige locaties in Nederland en ontmoetingen met bijzondere figuren. De hierbij gemaakte werken worden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en gespecialiseerd in 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Lita Cabellut, kunstenares. Pieter en Lita worden iedere aflevering bijgestaan door een bijzonder gastjurylid. Samen bepalen ze iedere week: wie gaat er door en wie valt er af?