• DK Media

Russische romantiek in de Remonstrantse kerk

ALKMAAR Bariton Ronald Willemsen verzorgt donderdag 27 juni vanaf 19.30 uur een muzikale reis door Rusland in de schuilkerk, Fnidsen 33-37. Met mezzosopraan Gerda van Eerde, bariton Ronald Willemsen, meester-pianist Xavier Boot en damesensemble Soedarynja.

Xavier Boot speelt, in lijn met het Russische karakter van de avond, ook werken van Rachmaninov en het Russische volkszanglied Step' da Step' Kroegom. Ronald Willemsen zingt daarbij. Het duo brengt ook de aria St. Matthew van componist Hilarion Alfeyev ten gehore. Het indrukwekkende muziekstuk waarin de pijn en de spijt van Petrus na zijn verloochening invoelbaar is. Die Die vijf woorden 'God, vergeeft mij, red mij' neemt de luisteraar mee in alle mogelijke intonaties. Ook zingt Ronald de Ivan Rebroff-versie van het wereldberoemde Adnazwoetsna Gremiet.

Romantiek in zang komt van Gerda van Eerde met Lara's Theme uit Doctor Zhivago en het Wolgalied van Franz Lehár. Bij deze nummer is er begeleiding van pianist Xavier Boot. Hij heeft bij vele grote pianisten masterclasses gevolgd en treedt op in binnen- en buitenland. Zo speelde hij onder meer voor Koningin Beatrix.

Damesensemble Soedarynja is een a capellakoor dat onder leiding staat van de Alkmaarse Svetlana Tsariova. De dames maken het publiek blij met Russische volksmuziek en bijzondere sacrale werken. De zangeressen krijgt soms instrumentale begeleiding door Ankie Hoogzaad - fluit, Alevtina Shiryajeva - viool en Sylvia van Rookhuijzen op gitaar. En niet te vergeten solo's van pianist Xavier Boot.
Het optreden in de Remontstrantse kerk is in kader van de Young Piano Masters en begint om 19.30 uur. Kaarten (à € 12,50) zijn te koop op de avond of te reserveren via 06 – 2843 2145, e-mail:
w.dhondt@telfort.nl.
Het leven van Gerda van Eerde en Ronald Willemsen staat in het teken van de klassieke muziek. Hun doel is zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de klassieke meesterwerken. De opbrengst van hun aandeel wordt gebruikt om gratis concertkaarten weg te kunnen geven aan mantelzorgers en om jonge musici een normaal belegde boterham te bieden.